A másik bolygó újabb fesztiválsikerei

A MÁSIK BOLYGÓ nyerte a november 13 és 23 között megrendezett 31. Starz Denveri Nemzetközi Filmfesztivál  „Maysles Fivérek Díját”, melyet a Legjobb Dokumentumfilmnek ítél oda a neves amerikai filmes szakemberekből álló zsűri.

A több mint kétszáz alkotást bemutató rangos amerikai filmes seregszemle a kortárs filmművészet kiemelkedő alkotásaiból állította össze programját.
A másik bolygót a rendező jelenlétében, nagy sikerrel, teltházas előadásokon mutatták be az észak-amerikai közönségnek.

Az amerikai dokumentumfilm megújítóiról elnevezett rangos díj odaítélésekor a zsűri indoklásában kiemelte a film mesteri művészi megvalósítását és a megrendítő téma visszafogott megközelítését. A film gondolatébresztő képi és hangi világot alkalmazva teljesedik ki egyedi, megragadó érzelmi és filmélménnyé, amely egyaránt jutalom és kihívás a nézőnek – áll a zsűri közleményében.

Moldoványi beszél a filmjéről még a Szemlén

A másik bolygót, mely nemrég nyerte el az 57. Mannheimi Filmfesztivál Nemzetközi Zsűrijének a különdíját, ezen a héten vetítik a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) a rendező jelenlétében.


Kisfilmmel a nagy filmek városába 2009-ben is!

Ha van egy videokamerád, hozzá egy jó sztorid, és titkon mindig arra vágytál, hogy eljuss Hollywoodba, most megint itt az alkalom, hisz az AXN tévécsatorna ismét rövidfilm-pályázatot hirdet! Ha 2009. január 31-éig beküldöd a maximum 7 perces filmedet, hírnevet, professzionális kamerát, és egy felejthetetlen utazást is nyerhetsz a filmek fővárosába, Hollywoodba!

Az AXN, a Sony Pictures Entertainment akció- és kalandcsatornája a két évvel ezelőtti kezdeményezés sikerén felbuzdulva ismét rövidfilm-pályázatot hirdet, amelyre minden, 18. életévét betöltött amatőr vagy profi rendező beküldheti DVD-PAL, MiniDV-PAL, vagy DVCam-PAL formátumban készített, 1-7 perc közötti kisfilmjét. A pályázaton semmilyen tartalmi megkötés nincs, s idén már olyan pályaművek is indulhatnak, melyeket alkotójuk más fesztiválra is benevezett. A beérkezett kisfilmeket a kortárs magyar film két fenegyereke, Török Ferenc és Pálfi György rendezők bírálják majd el.

A legutóbbi nyertes Szupermosás stábja

„Ezzel a díjjal váltam a saját szememben is filmrendezővé. Korábban rendszerint forgatókönyvíróként és reklámszövegíróként dolgoztam, rendezőként csak nagyon alacsony költségvetésű filmeket készíthettem. A díj után viszont az is előfordult, hogy olyan helyen kaptam munkát, ahol korábban elhajtottak. Lehet, hogy véletlen, de ki tudja...?! Aztán: a díjátadón fellépő együttes később felkért, hogy rendezzem meg az új videoklipjüket” – nyilatkozta Gergely Zoltán, a 2007-es pályázat nyertese, aki Szupermosás című filmjével bizonyult a legjobbnak.

A legjobb tíz kisfilmből február végén Budapesten megrendezik a 2009-es AXN Filmfesztivál záró- és díjkiosztó partiját, ahol kiderül, ki nyeri az első helyezettnak járó professzionális SONY HDV kamerát, és ki utazhat Hollywoodba, hogy betekinthessen a filmkészítés egyik fellegvárába, a Sony stúdióiba. A második és harmadik helyen végző kisfilm alkotója egy-egy professzionális Sony mikrofont vihet majd haza, a legjobb tíz alkotás eszmei jutalma pedig a hírnév, hisz a csatorna azokat a filmeket többször műsorára tűzi majd. Természetesen a közönség kedvence 2009-ben is értékes díjat nyer a REXFilm felajánlásával: egy SONY HD kamerát! A pályázatról bővebben a www.axn.hu weboldalon lehet olvasni. A pályaműveket 2009. január 31. éjfélig várják a szervezők.

Született lúzer második évad az HBO-n decembertől!

Hatalmas sikerrel futott közel egy évvel ezelőtt az HBO műsorán a Született lúzer című, bizarr haláleseteket morbid humorral bemutató magyar gyártású sorozat.  Hatalmasra duzzadt rajongótábora türelmetlenül követelte a folytatást, mely el is indult. S végre itt a jó hír: idén decemberben megérkezik a Született lúzer második évada, legalább olyan elképesztő és komikus történetekkel, és éppoly nívós alkotógárdával, mint tavaly.

A rendezők között találjuk Pálfi Györgyöt is, akinek a Taxidermia című filmje szintén provokatív hatású volt, s a sorozat forgatása során is akadtak problémái. A 37. Magyar Filmszemle fődíja és négy másik díja mellett a rendező Portugália, Mexikó és az Egyesült Államok neves filmfesztiváljain is díjakat nyert az alkotással. Sőt a nyolcvanadik Oscar-díjátadásra Magyarország a Taxidermiát nevezte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Két epizódot rendezett a sorozatban Fisher Gábor is. Ő a 2004-ben nagy sikerrel vetített Montecarlo! rendezője, melynek főszereplői Koltai Róbert, Pikali Gerda és Mucsi Zoltán. Szintén a rendezők között találjuk Erdélyi Dánielt, aki 411-Z című filmjével a 61. Cannes-i Filmfesztivál jelöltjei között is szerepelt rövidfilm kategóriában. Az Ólomidő rendezője, Bartos Péter nevét már tavaly is láthattuk a Született lúzer stáblistáján, idén ismét rendez két epizódot. Vécsei Márton nevét pedig a Farkasember kapcsán ismerhettük meg.

Az új évadban is bizarr halálesetek, humor várja a nézőket

A szereplőgárda olyan nagy nevekkel és tehetségekkel van tele, mint Kálloy Molnár Péter, Mucsi Zoltán, Barabás Kiss Zoltán, Kovács Lajos, Haumann Máté vagy Horkay Péter.

Ahogy azt már az előző évadban megszokhattuk, a történetek fanyar humora mellett a látványvilág is utolérhetetlen. A profi kaszkadőrök, látványtervezők, pirotechnikusok, maszkmesterek, állatszakértők és számos más szakember munkájának köszönhetően lélegzetelállítóan látványos felvételek kerülnek képernyőre. Láthatunk többek között egy Pilisborosjenőn rögzített hatalmas robbantást, emberre támadó vérengző kutyát, és belesápadhatunk egy megvadult fácán látványába. Aki pedig egészen másfajta izgalmakra vágyik, az sem fog csalódni: nyílt színi szexjelenetre is sor kerül, ráadásul egy természetvédelmi területen, a Pál-völgyi-barlang bejáratánál. Hagyományosan az összes epizódot csak Magyarországon forgatták.

Született lúzer második évad december 14-től vasárnap esténként az HBO műsorán! Az első rész premierje december 14. 22:00 órakor.