A Lorna csendje nyerte az Európa Parlament filmdíját

Mundruczó Kornél, a Lux-díj döntőjébe jutott magyar film, a Delta rendezője és Tóth Orsi, a film főszereplője is részt vett az EP strasbourgi október 22-ei plenáris ülésén, ahol átadták az Európai Parlament idei filmdíját. A Lux-díjat végül Jean-Pierre és Luc Dardenne alkotása, a Lorna csendje nyerte.

Az EP idén második alkalommal ítélte oda filmdíját. A három döntőbe jutott film: a Delta (Mundruczó Kornél rendezésében, magyar-német koprodukcióban), a Lorna csendje (Jean-Pierre és Luc Dardenne rendezésében, belga-angol-francia-olasz koprodukcióban), és a cseh Havel polgár (Miroslav Janek és Pavel Koutecký rendezésében).

A díjátadáson Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke azt mondta, az Európai Parlament számára a kultúra mindig is kiemelt szerepet játszott. „A díj segítségével európai társadalmi kérdések juthatnak el az összes európai ország mozijába" - tette hozzá az elnök.

További információ és filmrészletek itt.


Arta Dobroshi a Lorna csendjében


A Türelem a Művész moziban

Nemes Jeles László Szemle-nyertes kisfilmjét Michel Gondry új filmje, a Tekerd vissza, haver! című vígjátéka előtt láthatják a nézők a Művész moziban október 23-tól.

Az alkotás főszereplője Marjai Virág. Az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és a Filmteam koprodukciójában készült Türelem operatőre Erdély Mátyás, producere Muhi András volt.

A 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisfilmnek járó fődíjat nyerte el az alkotás. Nemes Jeles László első hazai kisfilmjének világpremierje a tavalyi Velencei Filmfesztiválon volt - az azóta eltelt másfél évben közel ötven nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, számos díjat nyer. Jelenleg az Európai Filmakadémia Fődíjáért van versenyben. 


Marjai Virág a Türelemben


A világ nagy…

Az Inforg Stúdió koprodukciójában és Gryllus Dorka szereplésével készült A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik (The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner) című bolgár-német-szlovén-magyar koprodukciót Zürichben és Varsóban is díjazták - tudatta a Magyar Filmunió.

A Muhi András vezette Inforg Stúdió koprodukciójában készült,  Stephan Komandarev bolgár rendező alkotása a hónap elején a zürichi nemzetközi filmfesztiválon a közönségdíjat, majd a hétvégén véget ért varsói seregszemlén a zsűri különdíját nyerte el.


A világ nagy... Gryllus Dorka és Carlo Ljubek