A filmvilág 2009. február 5-től 15-ig a német fővárosban találkozik

A Berlinale a világ legnagyobb, az érdeklődő publikum számára is nyitott filmfesztiválja és a nemzetközi filmipar jelentős eseménye. Különböző műfajú, hosszúságú és formátumú filmeket lehet a versenyeken benyújtani. A Berlinale filmprogramja hat szekcióba van beosztva: a Verseny, a Panoráma, a Fórum, Generáció, a Német Mozi perspektívája és a Retrospektív.

A versenyekre történő jelentkezés, valamint a filmek/kazetták/DVD-k beérkezésének határideje 2008. október 31. (nagyfilmek) illetve november 15. (rövidfilmek) - tájékoztatott a Német nagykövetség. Lehetőség van arra is, hogy a részvevők on-line regisztráltathassák magukat a versenyre itt. A további részletekkel kapcsolatban az érdeklődők tájékozódhatnak itt.

A Berlinale-val párhuzamosan, 2009. február 7-től 12-ig kerül megrendezésre a Berlinale Talent Campus, amely a filmgyártás 5 fő fázisát vizsgálja meg (Philosophy – Pre-Production – Production – Post-Production – Promotion).

További információ itt található.




A Mediawave elindította a Győri Filmalap-ot

A győri Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány - Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából, annak támogatásával és együttműködésével – elindította a Győri Filmalap szervezetépítését, valamint a város és a térség potenciálfelmérő tevékenységét. 

A Győri Filmalap egy közcélú koordináló munkacsoport a film és médiaipar különböző tevékenységeinek győri letelepítésére, minőségi helyi szakembergárda képzésére, valamint a helyi film és televíziós értékek összegyűjtésére és publikálására.

A projekt célja, hogy feltérképezze és koordinálja a város és a régió film-, televíziós- és médiapotenciálját, a befektetői és szakmai szereplők egymásra találását, segítve ezzel a film-, televízió- és médiaipar helyi megtelepülését, forrásteremtését, valamint a szakmai és az azzal szorosan összefüggő oktatási hátterek kialakulását. Emellett a Győri Filmalap feladatai közé tartozik az elkészült filmek, műsorok televíziós, illetve internetes és egyéb média hasznosításának segítése, valamint a filmművészet bemutatását célzó rendezvények, versenyek, fesztiválok összefogása, időbeni átláthatóvá tétele is.

A projekt közcélú tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy felkeltse a város, valamint a régió iránt a jelenleg 95%-ban Budapest központú film és médiaipar figyelmét, és így egyre emelkedő hányadban a régióba vonzza azt. Alapvető törekvés még „Győr város vizuális emlékezeté”-nek feldolgozása, amelyhez remélhetőleg a régió más film és televíziós archívumai is csatlakoznak és így létrejöhet egy egyedi, regionális kitekintésű filmarchívum. 




Megjelent a Filmkultúra - Muszter októberi száma

A tartalomból:

Kameraárnyék: Lassan bárhová megyünk, tudomásul kell vennünk, hogy figyelnek bennünket. Az utcán, az irodában, az áruházban, a lakóparkokban. Vajon biztonságban vagyunk, ha állandó „őrszemek” követik mozgásunkat? Vagy pont a megfigyelő kamerák jelentik a veszélyt? Ha a gépek pásztázzák az életünket, akkor úgy vélhetjük, nem lehet probléma. A 21. században azonban már minden elképzelhető…

Orosz klasszikusok: Nehezen tagadható, hogy az irodalom népszerűsítésében az adaptációknak fontos szerep jut. Nyugodtan mondhatjuk, hogy sokszor a filmek kedveltették meg a leendő olvasókkal az irodalmat, hozták közel Homéroszt, Balzacot, Dickenst, mindenkit és mindent, ami nézhető volt. Így az klasszikus orosz szerzőket – Puskin, Turgenyev, Tolsztoj, Dosztojevszkij – a szovjet filmek. 

Interjú Zelinka Ildikóval: Gyorsan változó világunkban minden folyamatosan alakul. Természetes, hogy a sportban is „új szelek fújnak”. Az olimpián új sportágak jelentek meg, a sportközvetítések show-műsorrá válnak, ennek ellenére a sport kezdi elveszíteni azt a rangját, amit egykor jelentett.




Beszélgetés A Hullám kapcsán

A SPI International Magyarország Kft. és az Athenaeum Kiadó közös szervezésében október 7-én (kedden) 18 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában A Hullám című német dráma és az azonos című könyv kapcsán kerekasztal-beszélgetésre kerül sor.

A Hullám c. filmről és könyvről Láng András, a könyv fordítója, Tracikievicz Zsófia, a könyv szerkesztője, Sárossy Bogáta és Morvai Edit, a Goethe Intézet munkatársai, valamint Baltay Levente a Társaság a Szabadságjogokért szervezetének ügyvivője beszélgetnek. Moderátorként Gyárfás Dorka működik közre.