Rózsa Péter beszélget Almási Tamással a Moziünnepen

A Moziünnep alkalmából szeptember 26-án, pénteken este 18.30-kor Almási TamásMárió, a varázsló című nagyjátékfilmje, Nyakó Julival és Franco Nero-val a főszerepben, premier előtt fut majd a Művész moziban. A vetítés utáni közönségtalálkozón a rendezővel Rózsa Péter beszélget a filmről, a rendszerváltozásról, és természetesen a nézők is kérdezhetnek.

A Moziünnep rendezvényeiről bővebb információ itt.




Cseh díj a Kalandorokért

Nemzetközi szakmai elismerésben részesült ismét Paczolay Béla első játékfilmje, a Kalandorok. A Kolozsváron nyert legjobb szereplőgárda díj és a vukovári fődíj után a csehországi Mlada Boleslavban megrendezett nemzetközi fesztivál zsűrije a Cseh Televízió díjával méltatta a magyar versenyfilmet - adta hírül a Magyar Filmunió.

A „mosolygó filmek”, a vígjátékok nemzetközi fesztiválját hatodik alkalommal rendezték meg Mlada Boleslavban szeptember második felében. A díjat a szombat esti zárórendezvényen a film producere, Bodzsár István személyesen vette át. Paczolay Béla filmje legközelebb a francia Baszkföldön megrendezendő Saint Jean de Luz-i filmfesztiválon indul.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt




Nicolas Cage Magyarországra jön

A Moziplussz értesülései szerint  Nicolas Cage a télen hazánkban forgatja legújabb filmjét.

A Season of the Witch olyan 14. századi lovagokról szól majd, akik egy boszorkánynak kikiáltott, és a pestis elterjesztésével megvádolt lány szállítását kapják feladatukul - el kell jutniuk egy kolostorba, ahol azt remélik, hogy majd a szerzetesek meg tudják gyógyítani a lányt...

A forgatókönyvet a Threshold című sorozat szülőatyja, Bragi Schut Jr. írta, és a rendező pedig az a Dominic Sena volt, akivel Cage a Tolvajtempó forgatásán már összeismerkedett.

A Variety beszámol arról, hogy hazánk mellett Ausztriában is forgat majd a stáb.




A filmzene 100 éve

A Francia Intézet szeptember 30-án, este 7-től különleges "tanévindító" zongoraestre készül a filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az est első felében Saint-Saëns műveket hallhatunk, amelyek közül az Afrika, fantázia címűt Benabdallah írt át szólózongorára. A második „felvonásban” André Calmettes és Charles Le Bargy Guise herceg meggyilkolása (1908) c. 17 perces némafilmjét láthatja a közönség, amelyet Camille Saint-Saëns filmzenéje kísér Marouan Benabdallah előadásában.

Az előadásra a belépés ingyenes, bővebb információ pedig itt található.




Jubileumi Emmy-díjak rekordokkal

Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz – adta hírül az MTI.

A televíziós műfajok legrangosabb amerikai díjait a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda a 13 ezer tag szavazata alapján. A díjazott kategóriák száma az idők során úgy megnőtt, hogy a szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocskákat két menetben adják át. Az úgynevezett kreatív kategóriák - például a legjobb jelmez, vágás, főcímzene - nyertesei szeptember 13-án kapták meg a díjat, a "rendes" díjakat pedig helyi idő szerint vasárnap este osztották ki Los Angelesben háromórás gálaműsor keretében.