Chilei díjak a Türlemért

Nemes Jeles László Türelem című rendezése kettős elismerésben részesült Santiago de Chilében – tudatta a Magyar Filmunió. A fesztiválkedvenc magyar rövidfilmet ezúttal a Santiagóban megrendezett 16. chilei nemzetközi rövidfilmfesztivál (FeSanCor) fikció kategóriájának második díjával és a legjobb hangmérnök - Zányi Tamás - díjával méltatták. A Chile fővárosában október 20-27. között megrendezett seregszemle versenyébe 113 film kapott meghívást idén.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta a bilbaói Ezüst Mikeldi-díjat, az Angers-i nagydíjat, az ARTE-díját, a Belo Horizonte-i fődíjat, az Odense-i nagydíjat nyerte el többek között.

A rendező Türelem című filmje jelenleg a 14. nemzetközi szakmai elismerésénél tart. Legközelebb a corinthiai (Ciprus) filmfesztiválon, az olaszországi Fanoban megrendezendő filmversenyen, majd Isztambulban lesz látható.


Marjai Virág a Türelemben


Áttelepül a Zöld Holló

A Zöld Holló Filmklub november 7-i előadása (Xantus János: Eszkimó asszony fázik) nem 18.30kor lesz az Örökmozgóban, hanem 19.00kor a Bemben. Gelencsér Gábor korábban elmaradt előadására a '70-es évek magyar kultuszfilmjeiről szintén a kanyarmoziban kerül sor a film után, 21.00tól.

A bérletek a Bemben is érvényesek. A jegyárak változatlanok (diák: 450Ft, felnőtt: 600Ft).

A filmklub következő előadás már a programban meghirdetett időpontban és helyen lesz.


Xantus János: Eszkimó asszony fázik (Méhes Marietta és Lukács Andor)


A DVD lesz az elsőszámú karácsonyi ajándék az USA-ban

A karácsonyi időszakban a DVD-k és a játékok lesznek a legnépszerűbb ajándékok a ruházati termékekkel és az elektronikai eszközökkel szemben – derül ki a NPD Group közvélemény-kutató cég októberi felméréséből. 

Bár a megszorítások miatt csökken a vásárlások száma az Egyesült Államokban, az NPD Group felméréséből kiderült, hogy a DVD-k, a játékok és a videojátékok továbbra is előkelő helyet foglalnak majd el az ajándékozási listákon. A növekedés oka lehet a DVD-k és a játékok viszonylagos alacsony ára a ruházati termékekkel és az elektronikai eszközökkel szemben, melyeket most kevesebben vásárolnak majd karácsonyra takarékossági okokból.