Jancsó Miklós filmjét is vetítik majd a Zsidó Nyári Fesztiválon

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében filmnapokat rendeznek csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, amely Groó Diana Córesz című, 2002-ben készült dokumentumfilmjével kezdődik. Ezután Ocsenás Zsolt 2006-os Zsidónegyed című dokumentumfilmjének első részét nézhetik meg az érdeklődők.

Műsorra tűzik még Jancsó Miklós A kövek üzenete (I. rész) - Máramaros című 1993-ban készült dokumentumfilmjét, valamint Nagy Ernő és Péterffy András közös alkotását, a Yiddish Bluest, amely a Budapest Klezmer Band koncertjeit kíséri végig.

A pénteki programban Ocsenás Zsolt Zsidónegyedének második része, valamint Jancsó Miklós A kövek üzenete (II. rész) - Moldova című munkája szerepel. Ezen a napon mutatják be Fonyó Gergely rendező Domokos Miksa zsidómentőről készült filmjét, az Élő történelem - Domonkos Miksa című alkotást, valamint Szabó Mihály Simon című művét.

Vasárnap Ocsenás Zsolt Zsidónegyed című dokumentumfilmjének harmadik és negyedik részét, Jancsó Miklós A kövek üzenete című produkciójának Hegyalja és Kárpátalja alcímet viselő epizódjait láthatják az érdeklődők, de vetítik Sam Garbarski A Rashevski tangó című belga-luxemburgi-francia koprodukcióban készült romantikus filmjét, illetve Fábri Zoltán 1944-ben, egy ukrajnai különleges munkaszázadban játszódó Két félidő a pokolban című játékfilmjét (1961).

A zsidó filmnapokat hétfőn Ocsenás Zsolt Zsidónegyed című munkájának ötödik része, Jancsó Miklós A kövek üzenete (V. rész) - Budapest című dokumentumfilmje, Fonyó Gergely Ocskay László százados, az elfelejtett hős című munkája és Groó Diánának a misztikus zsidó hagyományokig visszanyúló, meseszerű története, a Csoda Krakkóban zárja.

A fesztiválról további információk a Zsidó Nyári Fesztivál honlapján.


Groó Diána: Csoda Krakkóban

Kiállítás nyílik Kiáramlás és delej címmel

A Hungarofest és az OSA Archívum kiállítást szervez Kiáramlás és delej - 1968 hatása a kortárs magyar képzőművészetre címmel a Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János u. 32.). A szeptember 9. és október 5. között megtekinthető tárlat anyagát Hajdú István válogatta és rendezte, a kiállítást Beke László művészettörténész nyitja meg szeptember 8-án, 18 órakor.

A kiállítás az NKA által támogatott SZÁZARCU HAPPENING programsorozat része.

További információ itt


Torontóban a Delta

Mundruczó Kornél Delta című filmjét műsorra tűzi a szeptember 4-én kezdődő torontói filmfesztivál, mely Észak-Amerika elsőszámú nemzetközi filmfóruma.

Immáron 33 éve, hogy szeptember első hetében a nemzetközi filmszakma Torontóban találkozik, hogy megtekintse a nagyvilág filmtermésének újdonságait. Az év legfontosabb mozgóképeit felvonultató nagyszabású torontói filmfesztivál mutatja be az amerikai közönségnek Mundruczó Kornél Delta című legutóbbi rendezését.

Két magyar részvételű koprodukció is látható lesz Torontóban: Iannis Smaragdis El Greco című filmje, mely a Tivoli Film, valamint Csupó Gábor The Secret of Moonacre (A holdhercegnő) című legújabb fantasy-ja, mely az Eurofilm Stúdió részvételével készült.

Az amerikai filmpiac kapujaként számon tartott torontói nemzetközi filmfesztivált szeptember 4-13. között 64 ország részvételével rendezik meg.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.


Mundruczó Kornél: Delta

A Filmkultúra - Muszter szeptemberi számából

A tartalomból: "Egyszerű, letisztult formák. Meglepő, de bejön. Az Magyar Televízió arculata a népművészeti formákat élesztette újjá. Kezdetben furcsának hatott a kalotaszegi, a mezőségi, vagy a kalocsai motívumok futkározása a képernyőn, de lassan mindenki megkedvelte. Olyan lélekmelengető, akár az ABBA-dalok. Évtizedek választanak el az ABBA egykori fénykorától, mégis hat. A Mamma mia! című film nézőrekordokat döntött. Divat a retro? Vagy tényleg jó kicsit visszalépni a „gyökerekhez”?" Többek között az új ABBA filmről, a Youtube-generációról és a média arcairól is olvashatnak az érdeklődők a Muszter szeptemberi számában.