Kisfilmek nagydíjakért

Dialógusokat nélkülöző, kizárólag a képek kifejező erejére támaszkodó rövidfilmek nemzetközi seregszemléjére kerül sor a tiroli Bolzanóban november 12-vel kezdődően. A „No Words” filmfesztivál díjaiért öt Magyarországról érkező mozgókép indul. A különleges filmverseny válogatását Erdélyi Dániel 411-Z, Declan Hannigen Csapás, Politzer Péter Csendes éj, Szalay Péter Odaát és Nemes Jeles László Türelem című munkái gazdagítják - tudatta a Magyar  Filmunió.

Erdélyi Dániel és Nemes Jeles László alkotásai Bolzanót követően Spanyolország 1971-ben alapított tekintélyes seregszemléjére hivatalosak Badalonába. A 200 filmet felvonultató „Filmets” fesztiválon Erdélyi Dániel személyesen mutatja be a 411-Z-t, melyet a külföldi közönség Cannes-ban láthatott először májusban. A dunai uszály, a 411-Z „gondtalan” nyári napját bemutató hétperces mozgókép a barcelonai l'Alternativa filmfesztiválra is meghívást nyert. A katalán fővárosban november 14-én kezdődő független film ünnepre szintén ellátogat Erdélyi Dániel.
 
Baszkföld legnépesebb városában, Bilbaóban 50. születésnapját ünnepli november 21-vel kezdődően a rövid- és dokumentumfilmek fesztiválja, a ZINEBI. A bilbaói filmverseny Mikeldi díjáért folyó versenybe Erdélyi Dániel 411-Z-je és M. Tóth Géza Ergo című animációja kapott meghívást.


Politzer Péter: Csendes éj


Vincent Cassel Magyarországra érkezik

November végén ismét egy csemegével örvendezteti meg a moziközönséget a Fórum Hungary filmforgalmazó, hiszen november 20-tól a mozik műsorra tűzik a Halálos közellenség című francia krimit, mely a hírhedt francia gengszter, Jacques Mesrine legendáját dolgozza fel.

A magyarországi premieren részt vesz a film főszereplője Vincent Cassel, az alkotók közül a  rendező Jean-François Richet valamint a film producere is, Thomas Langmann. A folytatás is érkezik hamarosan, a történet második részét 2008. januárjától láthatjuk a mozikban. 


Halálos közellenség


Megalakult a Közép-Európai Filmklubszövetségek Társulása

November 7-én a csehországi Olmützben közös manifesztumot írt alá a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége a cseh, a szlovák és a lengyel testvérszervezettel, amely alapján a jövőben szorosabb együttműködésben segítik a régió filmművészetét.

A négy ország szövetségei „Közép-Európai Filmklubszövetségek Társulása“ közös név alatt a közeljövőben többnyelvű honlapot és hírlevet hoznak létre, hogy rendezvényeikről, tevékenységükről tudósítsanak saját tagjaiknak és a világ filmbarátainak.

A szövetségek képviselői megállapodtak arról, hogy 2009-ben egy utazófesztivált alapítanak, amelyen minden évben a négy ország legújabb filmjei közül mutatják be a két-három legjobbnak ítéltet. A fesztivált évente más tagországban rendezik meg, minden alkalommal díjat adva át a közös zsűri által legkiemelkedőbbnek tartott alkotásnak.

A szövetségek a fesztiválon kívül is segíteni fogják a filmek eljutását egymás országába, moziforgalmazóként is fellépnek, illetve közvetítő szerepet kívánnak ellátni a filmgyártók és a külföldi szervezetek között. További cél, hogy az egyesületek által eddig szervezett rendezvényeken, találkozókon nagyobb súllyal és gyakrabban vegyenek részt a régió filmművészei, filmbarátai.


B. Müller Magda könyvbemutató az Urániában

2008. november 19-én 17:30 órára az Urania Filmszínház kávézójában Kelecsényi László filmtörténész mutatja be B. Müller Magda Parnasszus című könyvét.

A könyv képanyaga B. Müller Magda által fotózott játékfilmek stand- és werkfotóiból áll. A könyvben Bárdos Judit, Báron György, Bikácsy Gergely, B. Müller Magda, Fazekas Eszter, Féjja Sándor, Gelencsér Gábor, Gervai András, Kelecsényi László, Koltai Lajos, Maár Gyula, Mándy Iván, Marx József, Molnár Gál Péter, Nagy László, Poszler György, Zalán Vince írási szerepelnek.

A könyvbemutató előtt 16 órakor vetítésre kerül Gazdag Gyula Bástyasétány ’74 című filmje, ahol a rendező személyesen is megjelenik.


Gazdag Gyula: Bástyasétány '74


Az MRC várja a filmszakmai szervezetek jelölését az Árvai Jolán Díjra

Elérkezett az idei Árvai Jolán Dij odaítélésének időszaka, amikor a filmszakmai szervezetek ismét dönthetnek arról, hogy a Kuratórium 2008-ban mely filmszakmai dolgozók közül választja ki a megtisztelő elismerésre jelölteket.

Árvai Jolán Dijra azon kollegákat lehet jelölni, akik a filmszakmában nem előadóművészként és nem alkotóművészként nyújtanak kimagasló szakmai teljesítményt. 

Az ajánlólap kitöltésének határideje 2008. november 24. A postai úton küldött vagy személyesen behozott űrlapot a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe, 1092 Budapest, Ráday u. 31 K. címre várják.  

Az Árvai Jolán Díj átadása a 40. Magyar Filmszemle megnyitóján kerül sor.