Magyar premierek Salernóban

November 10-én megkezdődött a legrégebbi nemzetközi filmünnepek közé tartozó Salernói Filmfesztivál, idén a 62. alkalommal. A tekintélyes olaszországi seregszemlére öt magyar mozgókép érkezik, köztük két nemzetközi premier – adta hírül a Magyar Filmunió.

Gyarmathy Lívia Kishalak… Nagyhalak… című dokumentumfilmjét és Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjét először láthatja a külföldi közönség Salernóban. A fesztivál különböző versenyprogramjaiban Bereczki Csaba Életek éneke és Nemes Gyula Karlovy Vary-i nagydíjas dokumentumfilmje, a Letűnt világ is indul.

Az 1968 és 1980 között Salernóban élt világhírű Márai Sándor Eszter hagyatéka című művének filmadaptációja hamarosan az olasz filmszínházak műsorán lesz. Az olasz mozibemutatóhoz kapcsolódva a salernói filmfesztivált Sipos József filmjének ünnepélyes premier előtti vetítése zárja november 15-én.


Eszter hagyatéka


Párizsban a Hosszú utazás

November 14-16. között „4 Ecrans” címmel rendezik meg az európai dokumentumfilmek seregszemléjét a francia fővárosban.

A Magyar Filmunió értesülései szerint a francia nemzeti könyvtár, a „BnF”, nemzeti audiovizuális intézet, az „INA” és a piacvezető „mk2” filmforgalmazó közreműködésével megrendezendő fesztivál versenyébe mindössze tíz dokumentumfilm kapott meghívást, köztük a magyar-finn koprodukcióban készült Hosszú utazás.

Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen alkotása a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját.


Hosszú utazás

Olasz díj a Bahrtalo! Lalijának

Lakatos Róbert Bahrtalo!, azaz az erdélyi Lali és Lóri a kalandjait bemutató „neorealista komédiáját” nagy sikerrel mutatták be az olaszországi Alatri városában megrendezett Saturno filmfesztiválon. A Magyar Filmunió tudósítása szerint a hétvégén véget ért seregszemlén Gábor Lajos, a film egyik főszereplője a legjobb férfi alakítás díját nyerte el. A magyar-osztrák-német koprodukciót Réder György operatőr és Gerencsér Anita társproducer személyesen mutatta be az olaszországi filmünnepen, a díjat Gerencsér Anita vette át.

A filmet nagy sikerrel mutatták be nyáron a Karlovy Vary-i filmfesztiválon. A rövid- és dokumentumfilmjeivel ismertté vált Lakatos Róbert első mozifilmje Karlovy Varyban az Europa Cinemas zsűrijének rangos díját nyerte el. A Bahrtalo! az Inforg Stúdióban készült osztrák és német partnerekkel, producere Muhi András.


Bahrtalo!


Fövenyóra és BBS válogatás Thesszalonikiben

Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje indul a 49. alkalommal megrendezendő Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában – tudatta a Magyar Filmunió. A magyar-szerb koprodukció 15 alkotással együtt kel versenyre a seregszemle rangos fődíjáért, az Arany Alexanderért. Tolnai Szabolcs játékfilmje, amely november 12-től látható a hazai filmszínházakban Danilo Kiš Korai bánat; a Kert, hamu és a Fövenyóra családi trilógiája alapján készült.

A november 14-én kezdődő thesszaloniki filmfesztivál programját idén egy új - a kortárs kísérleti filmnek szentelt - válogatás gazdagítja. Az új szekció bevezetéseként a legendás Balázs Béla Stúdióban készült experimentális filmek lesznek láthatóak. A BBS és a Filmarchívum (MNFA) gyűjteményéből összeállított válogatás, összesen 20 mozgókép, három évtized filmterméséből ad ízelítőt. Többek között Moholy-Nagy László, Bódy Gábor, Sára Sándor, Maurer Dóra, Wahorn András, Tímár Péter és a legfiatalabbakat képviselő Buharov-fivérek munkáit tűzik műsorra Thessalonikiben. 


Fövenyóra


Megnézheted a Szalontüdőt a Daazo.com-on

Szirmai Márton Szalontüdő című filmjét november 13-tól ingyenesen meg lehet nézni a Daazo.com rövidfilmes portálon. 

A fiatal rendező alkotását a tavalyi évben a legjobb magyar rövidfilmnek választották a hazai filmkritikusok, és számos eseményen díjazták, többek között a clevelandi, a leuveni és a Vallalolid Nemzetközi Fesztiválon. A film több mint 80 fesztiválon szerepelt sikerrel, Németországban és Franciaországban kísérőfilmként vetítették a mozikban. 

Az elmúlt másfél év során az internetes oldalon megjelentek többek között az Oscar-díjas Rofusz Ferenc filmjei, köztük az Oscar-t kapott A légy című alkotás. Emellett a Daazo nyitva áll a fiatal filmkészítők előtt: bárki feltöltheti és nemzetközi közönség elé tárhatja alkotásait. 

A filmet itt, a Szirmai Mártonnal készült interjút pedig itt nézheted meg. 


Szalontüdő