Kapcsolódó anyagok

Salerno városának díja a Márai-filmért

Szombat este adták át a 62. salernói filmfesztivál díjait, az olaszországi seregszemle a legrégebbi filmfesztiválok egyike. A filmünnep versenyprogramjában mutatták be Sipos József Eszter hagyatéka címmel készített Márai-feldolgozását. A Magyar Filmunió értesülései szerint a kiváló színészgárdát – Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Eperjes Károly – felvonultató, Balaton-felvidéken forgatott mozgóképet Salerno városának díjával méltatták. Az elismerést Sipos József rendező-producer személyesen vette át a Giuseppe Verdi nevét viselő teátrumban a szombat esti záróceremónián.

Az 1968 és 1980 között Salernóban élt világhírű Márai Sándor Eszter hagyatéka című művének film adaptációja hamarosan az olasz filmszínházak műsorán lesz. A salernói bemutató, - amely a magyar film olaszországi premierje volt egyben - különlegessége, hogy a nagyközönség Sipos József filmjét olasz szinkronnal láthatta.


Eszter hagyatéka


Márió és Pánik Kairóban

A Közel-Kelet legelső és máig egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja 32. alkalommal kezdődik november 18-án Kairóban. A rangos mozgókép szemlére két magyar film kapott meghívást - adta hírül a Magyar Filmunió.

A Márió, a varázsló című filmet a kairói operaházban láthatja először a külföldi közönség. Almási Tamás rendezése a fesztivál rangos fődíjáért, az Arany Piramisért folyó versenybe kapott meghívást. A kiváló magyar dokumentumfilmes, Almási Tamás csaknem harminc évvel legutóbbi nagyjátékfilmje, a Ballagás (1980) után most először rendezett nagyjátékfilmet.

Till Attila Pánik című filmjeit is először láthatja a külföldi publikum az egyiptomi fővárosban megrendezett nagyszabású fesztiválon, amelynek tiszteletbeli elnöke a legendás Omar El Sherif. A Gubik Ági, Schell Judit, Bánsági Ildikó, Egri Márta főszereplésével készült mozifilm a legutóbbi filmszemlén elnyerte a közönségdíjat, a főszereplő Gubik Ági pedig a legjobb színészi alakításért járó trófeát.


Pánik


Magyarországra jön a Sakál

Hollywood már többször is beemelte filmjeibe Carlost, a Sakált - mint ahogy a Bruce Willis főszereplésével forgatott, ám nem az igazi Sakálról szóló film is egyértelmű utalás volt -, de egy igazi életrajzi film eddig váratott magára.

Nos, az igaz tényeken alapuló mozi most végre elkészülhet, habár nem is amerikai pénzekből – tudatta a Moziplussz. A The Hollywood Reporter értesülései szerint a Film en Stock, a Canal Plus és az Egoli Tossell fogott össze a Ilich: Story of Carlos c. film elkészítéséhez. Mindennek triplán is van magyar vonatkozása.

A film rendezője a magyar édesanyával büszkélkedő Olivier Assayas (Irma Vep, Démoni szerető, Tiszta), és hazánk is megtalálható a tervezett forgatási helyszínek között. Magyarországon kívül a januárban kezdődő munkálatok során a stáb ellátogat majd Franciaországba, Németországba, Ausztriába, Libanonba, Jemenbe és valószínűleg Szudánba is. Mivel ilyen sok helyszín van, ezért nem valószínű, hogy 1-2 hétnél tovább időzik majd a stáb Budapesten, mindenesetre értékelendő Assayasék történelmi hűsége. Mert, kevesen tudják, de igaz: Carlos a nyolcvanas években fővárosunkban élt.