Közép-európai filmszemle kezdődött Prágában

Az MTI híradásai szerint közép-európai filmszemle kezdődött csütörtökön a Prágai Magyar Kulturális Központban. A vasárnapig tartó négynapos rendezvényen kortárs cseh, lengyel, magyar és szlovák rendezők alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A néhány éve indult, de mára már igen népszerűvé vált kortárs közép-európai filmszemlét a Prágában működő magyar, lengyel és a szlovák kulturális intézetek rendezik meg közösen. A filmeket a magyar intézetben vetítik, s a bemutatókat az alkotókkal - rendezőkkel és színészekkel - való találkozások, kötetlen beszélgetések egészítik ki. Az idei szemlén mintegy három tucatnyi filmet tekinthetnek meg a nézők.

A kortárs magyar filmeseket a szemlén személyesen Gigor Attila képviseli, akinek A nyomozó című művét vetítik le. A magyar filmek választéka azonban sokkal szélesebb: összesen 12 magyar alkotás van műsorra tűzve. Köztük van például a Delta (Mundruczó Kornél), az Eszter hagyatéka (Sipos József), a Tejút(Fliegauf Benedek), a Tanúvallomás (Gothár Péter) vagy a Tabló (Dettre Gábor).


Fliegauf Benedek: Tejút


Eltűnt az utolsó hagyományos mozi Miskolcról 

A Széchenyi utcai ingatlanban hosszú évtizedek óta működött a Kossuth mozi, amely afféle kultuszhellyé is vált egy időszakban, művészfilmek és retrospektív vetítések helyszíneként.

A miskolci közgyűlés szeptemberi ülésén a képviselők azonban úgy döntöttek, hogy vásárlással, illetve ingatlancserével az épület, vagyis az Avas szálló tulajdonosához kerüljön a moziterem – közölte a HVG.

A hotel felújítása után a jelenlegi filmszínházteremben konferencia- és rendezvénytermet alakítanak ki, amely alkalmas lesz exkluzív programok lebonyolítására és a már tradicionális Miskolci Filmfesztivál befogadására is - nyilatkozta Bíró Tibor, a mozit működtető Cine-Mis Kht. igazgatója, aki azt is elmondta: a hagyományos artfilmek kedvelőit a Művészetek Háza várja majd a jövőben.




Olasz fődíj a Türelemnek

Huszadik alkalommal rendezték meg az olaszországi Fanoban a rövidfilmek nemzetközi versenyét október 27 – november 1. között. Az olasz filmklub szövetség közreműködésével szervezett fanoi fesztivál fődíját Nemes Jeles László Türelem című rendezése nyerte el. A fanoi fődíj Nemes Jeles László rövidfilmjének a 15. külföldön nyert kitüntetése - adta hírül a Magyar Filmunió

Az Inforg Stúdió – Duna Műhely – Filmteam koprodukciójában készült Türelem Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott filmje. A magyar mozgókép szeptemberben Görögországban elnyerte a UIP-díját, melynek köszönhetően az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjának 14 jelöltje között van. Az Európai Filmakadémia 1800 tagja választja ki az év legjobb rövidfilmjét 14 európai filmfesztivál UIP díjnyerteséből.

Az Európa Filmdíjak átadására december 6-án kerül majd sor Koppenhágában.




II. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia Pécsett

A PTE Pszichológiai Doktori Iskola Elméleti pszichoanalízis program, az Imágó Egyesület és az Imago East-West (London) 2008. november 20-22. között megrendezi a II. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciát – A kép tudattalanja, a tudattalan képei címmel a pécsi Apolló Artmoziban. A konferenciát a pszichoanalízis és a filmművészet területeihez kapcsolódó szakmai műhelyekkel összefogva, társszervezői együttműködésben valósítják meg. 

A rendezvény szakmai folytatása a 2006-os A Vászon és a Dívány találkozása címmel megrendezett I. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciának. A két évvel ezelőtt indult kezdeményezés célkitűzései a pszichoanalitikus filmelemzés interdiszciplináris területe iránt elkötelezett filmalkotók, filmtudományi szakemberek és pszichoanalitikus szemléletű pszichológusok eszmecseréjének elősegítésére, a témához kapcsolódó tudományos kutatások megismertetésére és népszerűsítésére irányultak.

A második konferenciával az első nyomán felélénkült hazai pszichoanalitikus filmkritikának és filmelméletnek biztosítanak szervezett fórumot. Emellett a téma külföldi szakértőinek meghívásával megtették az első lépéseket a rendezvény nemzetközi tudományos vérkeringesbe való bekapcsolásához.


Ismét Polifilmklub

Az Aranytíben újra itt a Polifilmklub. A filmklubról bővebb információ itt.