Jóska menni Amerika a 32. Espinho Nemzetközi Animációs Film Fesztivál versenyprogramjában

A CINANIMA először 1976-ban került megrendezésre és azóta folyamatosan fejlődik. Fő célja az animációs filmek támogatása, újabb nézők meghódítása és a szakemberek és a közönség közti tapasztalatcsere támogatása is. Idén a portugáliai Espinho városában kap helyet 2008. november 10-16 között, nemzetközi és nemzeti versenyprogramokat, nem-versenyprogramokat, számos visszatekintést, workshop-okat és kiállításokat foglalva magába. 

Csupó GáborImmigrants – L.A. Dolce Vita (Jóska menni Amerika) című filmje mellett egy amerikai produkció, Idiots and Angels című film szerepel Bill Plymton rendezésében.

A fesztiválra a filmet Csupó Gábor rendező és Kálomista Gábor produceri kíséri el, a film vetítésére 2008. november 14-én, 14 órakor kerül sor.




Török Ferenc Észtországban

Sikeresen, teltházas vetítésekkel fejeződött be az immár hatodik éve megrendezett Magyar Filmnapok Tartuban, Észtország második legnagyobb városában október 17-én. A filmnapokon már hagyománnyá vált, hogy minden évben egy fiatal tehetséges magyar filmrendező alkotásai köré szerveződik a program. Idén Török Ferencre esett a választás, így bemutatásra kerültek nagyjátékfilmjei – a Moszkva tér, a Szezon és az Overnight -, és kisjátékfilmjei is. Az eseményre a rendező is meghívást kapott, így alkotásait személyesen tudta bemutatni az észt közönségnek.

Török Ferenc filmjei mellett nagy sikerrel vetítették Fliegauf Benedek Tejút és Kocsis Ágnes Friss levegő című többszörös díjnyertes filmjét, fiatal kezdő filmesek, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak rövidfilmjeit is. A lelkes észtek akár pirkadatig mozizhattak a filméjszakán, ahol magyar klasszikusokkal ismerkedhettek meg.


Török Ferenc az Overnight című film forgatásán


Spanyol elismerés Gothár Péternek

Október 18-án ért véget a galíciai Ourense-ben a 13. alkalommal megrendezett nemzetközi seregszemle. A fesztiválon a spanyol közönség először láthatta Alföldi Róbert első rendezését, a Nyugalom című filmet. Az elmúlt év két kiemelkedő magyar mozgóképét, Szász János Ópium és Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotását is műsorra tűzték Ourense-ben. 

Az 52 rövidfilmet felvonultató versenyprogramban mutatták be Gothár Péter legújabb rövidfilmjét, a Tanúvallomás-t. A Wéber Kata és Lengyel Ferenc főszereplésével készült magyar rövidfilmet elismerő oklevéllel jutalmazta a nemzetközi zsűri. Az oklevelet Ozorai András, a film producere személyesen vette át Ourense-ben.


Ópium


Tarr Béla újrahasznosítja színészeit

Az Origo értesülései szerint Tarr Béla 240 ezer eurót kapott új filmterve, A torinói ló megvalósítására, amelynek a forgatókönyve elolvasható az interneten. A játékidő nagy részében egy apa és lánya nyomasztó tanyasi életét láthatjuk majd. Mindkét színész a 2007-es cannes-i filmfesztiválon bemutatott A londoni férfi-ból érkezik: az apát a cseh Miroslav Krobot alakítja, aki Tarr előző filmjében Maloint, a főhőst játszotta, lányát pedig Bók Erika formálja meg, aki a korábbi filmben is a lánya volt.

A német Volker Spengler (többek közt Fassbinder Amikor 13 újhold volt egy évben-jének és A harmadik generáció-jának főszereplője) is játszik a filmben, hogy milyen figurát, egyelőre nem tudni. A Cineuropa közlölte, hogy a harmincöt naposra tervezett forgatás novemberben és decemberben zajlik Magyarországon, és a film jövő áprilisra készen lesz, tehát elvileg részt vehet a 2009-es cannes-i filmfesztiválon.