Véget ért az 5. Cinefest - megérkeztek a díjak

A díjátadón taroltak a lengyelek, fődíjat a mexikói Isabel Munoz filmje, az In Transit kapta, a legjobb nagyjátékfilm Jameson-díjával az At the River című ukrán alkotást ismerték el, a kisjáték- és kísérleti film kategóriában a Che and I nyerte a díjat, a legjobb dokumentumfilm a lengyel 52 Percent lett, a legjobb animációs filmek pedig megosztva a Marathon és a Refrains lettek.

A Cinefest történelmében először életműdíjat is kioszottak, az elismerést Gyarmathy Lívia kapta. Hazánk fiai is taroltak, Nemes GyulaLetűnt világát, illetve Simonyi Balázs Original Láger című filmjét különdíjjal jutalmazták, Szirmai Márton Süllyedő falu című alkotása két díjjat is elhozott.

Az 5. Cinefest díjazottjai:

A Jameson nagyjátékfilm kategória fődíja
- Eva Neymann:  Y pekn (At the River)

A kisjáték- és kísérleti film kategória fődíja – Miskolc Város Pressburger Imre-díja
- Morten BH: Mig&Che (Che and I)

A zsűri különdíja
- Dariusz Glazer: Podroz (Journy)

A dokumentumfilm kategória fődíja
- Rafal Skalski: 52 procent (52 percent)

A zsűri különdíja
- Szirmai Márton: A süllyedő falu (The Sinking Village)

Az animációs film kategória fődíja
- Kaspar Janis: Maraton (Marathon)
- Wiola Sowa: Refreny (Refrains)

A "Nők a képben" speciális kategória díja és a Helia-D különdíja
- Anna Kazejak-Dawid: Kilka Prostych Slow (A Few Simple Words)

A Kodak különdíja
- Nemes Gyula: Letűnt világ (Lost World)

Duna-díj – a Duna Televízió különdíja
- Szirmai Márton: A süllyedő falu (The Sinking Village)

A Miskolci Kocsonyafesztivál különdíja
- Simonyi Balázs: Originál Láger (Original Lager)

A kritikusok különdíja
- Eva Neymann: Y pekn (At the River)

A diákzsűri különdíja
- Yaniv Berman: Shalom Pluya Aleph (The Alpha Diaries)

A Cinefestről bővebb információ itt.


Szirmai Márton: A süllyedő falu


Vetítéssorozat a Műcsarnokban

2008. október 1-től „Családi tűzfészek" címmel új vetítéssorozat indul a Műcsarnok Előadótermében. Az első alkalommal a sorozat címét adó klasszikust, Tarr Béla dokumentarista játékfilmjét láthatja a közönség. A vetítéseket minden esetben előadások követik, ahol a filmszakma és az esztétika területéről érkező vendégek beszélgetnek a közönséggel.

A december 17-ig tartó programsorozat keretei belül a továbbiakban Baz LuhrmannRómeó és Júlia, Jacques TatiNagybácsim, Howard HawkesHosszú álom, Robert AltmanEsküvő, Douglas Sirk Akit megenged az ég, Michael CurtizMildred Pierce, Denys ArcandBarbárok a kapuknál, Emir KustoricaEmlékszel Dolly Bellre?, és Osima Nagisza Szerelmem, Max című alkotásai lesznek láthatóak.

A filmeket követő előadásokat Gelencsér Gábor, Báron György, Rényi András, Varró Attila, Mátyás Péter, Cieklinski Sándor és Bárdos Csaba tartják.

A sorozatról bővebb információ itt.


Jaques tati: Nagybácsim


Gryllus Dorka masszőz lesz Fatih Akin vígjátékában

Az Origo értesülései szerint Gryllus Dorka szerepelni fog a jelenleg legtehetségesebbnek tartott német rendező, Fatih Akin (Fallal szemben, A másik oldalon) új filmjében. A Soul Kitchen című vígjátékról annyit lehet tudni, hogy egy Hamburgban játszódó szerelmi történet, amelynek egy étteremtulajdonos a főhőse.  A színésznő Varga Ferencnek elmondta, hogy eddig még sohasem találkozott a szintén Berlinben élő világhírű rendezővel, aki az Irina Plam című alkotásban figyelt fel Gryllus Dorka tehetségére.


Gryllus Dorka az Irina Palm című filmben


Hiller István átadta az előadóművészeti törvény tervezetét

Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta a színházi, zenei és táncművészeti szakma képviselőinek az előadóművészeti törvény tervezetét a Magyar Dráma Napján, vasárnap, a budapesti Új Színházban - adta hírül az MTI.

A kulturális tárca vezetője bejelentette, tíz napot szán a jogszabállyal kapcsolatos további egyeztetésekre, utána a kormány elé terjeszti az előadóművészeti törvényt, melynek végrehajtására az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 4 milliárd forintot különített el.

"Ez a törvénytervezet közös munka eredménye, melynek során mindig azt tartottam szem előtt, hogy csak és kizárólag a szakmával együtt, vitákat is vállalva, de folyamatos egyeztetésben és párbeszédben történjen" - hangsúlyozta Hiller István. A miniszter elmondása szerint a jogszabály egyik fő jellegzetessége, hogy a művészi szabadságot teljes mértékben tiszteletben tartja, abba semmilyen módon nem szól bele.

A politikus szavai szerint a tervezet másik jellegzetessége, hogy rendbe teszi azokat a "szabályozatlan dolgokat", melyek áttekinthetetlenné, sok esetben kaotikussá tették az előadóművészeti ágak helyzetét.

A miniszter meglátása szerint az előadóművészeti törvény november végére, december elejére parlamenti szavazásra kerülhet.