Becsempészett Commodore 64-ek, feltört játékok, piacon árult másolt videójáték-kazetták, postai levélben küldözgetett floppy lemezek, amerikai BBS szerverhez csatlakozó Matáv telefonfülke, lemezújságok és az első magyar papír játékmagazinok megszületése, copy partyk, Csoki klub, és a magyar demoscene létrejötte a 80-as, 90-es években.

A Stamps Back, a Vakondok dokumentumfilm-sorozat 5. része, egy 144 perces film a magyar videójátékos élet hőskoráról és a magyar demoscene kialakulásáról a 80-as, 90-es években, mely ingyen megnézhető a YouTube-on. Az alkotókkal készült interjúnk itt olvasható.

A filmhez több mint 76 órányi interjú készült, ami igazi kordokumentuma a 80-as és 90-es évek magyar otthoni számítógépes életének. Ezt a 76 órányi anyagot a filmmel együtt most egy díszdobozos Blu-Ray kiadvány formájában szeretnék elérhetővé tenni az alkotók. Ehhez, mint a korábbi filmjük, a Vakondok 4 – Végigjátszás esetén is, újra a közösségi finanszírozáshoz fordultak. A kampány augusztus 7-éig fut, és ez idő alatt bárki támogathatja a díszkiadás létrejöttét előrendelésével. Ha összejön a gyártáshoz minimálisan szükséges összeg, akkor elkészül a kiadvány, amit minden előrendelő megkap. Ha a kampány végéig nem jön össze a szükséges összeg, akkor a rendszer senkinek nem vonja le az előrendelés összegét, így pénzügyi rizikó nélkül lehet támogatni a projektet.

A film és az 59 db interjú mellé a Stamps Back folytatásának is tekinthető Vakondok 2 – Demoscene is rákerül a lemezekre, ami a demoscene 2012-es állapotát mutatja be. Ha sikerül elérni egy magasabb támogatási célt is, akkor pedig egy 4. lemez is bekerül a kiadványba, ami az elmúlt 40 év legjobb magyar intróiból és demóiból fog egy válogatást tartalmazni videó formátumban.

A gyűjtői kiadás itt támogatható, illetve rendelhető elő.

Forrás: Vakondok