A 2009 óta minden évben megrendezett Lumiére 2018 Grand Lyon Film Festival a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatójának, Thierry Frémaux-nak és az Oscar-díjas francia filmrendezőnek, Bertrand Taverniernek közös gyermeke. Védnökei között van Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Catherine Deneuve és Wong Kar-wai. A fesztiválnak a Lumière testvérek egykori palotájában kialakított Lumière Intézet épülete, az első film, A munkaidő vége helyszínéül szolgáló textilüzem megmaradt épületrészei, valamint Lyon városának több filmszínháza biztosít helyet.

A fesztivál által eddig bemutatott restaurált magyar filmek Tóth Endre (André de Toth) Két lány az utcán, Kertész Mihály A tolonc, Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Körhinta című filmje voltak. Az idén október 13-21. között megrendezésre kerülő mustrára ismét egy Fábri-film, a Hannibál tanár úr Filmarchívum és Filmlabor által restaurált kópiája kapott meghívást.

Képkocka Fábri Zoltán filmjéből

Fábri Zoltán közvetlenül a forradalom előtt, 1956. október 18-án bemutatott filmje az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, amely hihetetlen érzékenységgel ábrázolta, mennyire manipulálható a tömeg, és hogy milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban. Hőse egy jelentéktelen latintanár, Nyúl Béla, aki Hannibálról írt ártatlan tanulmánya miatt a politika demagóg támadásának kereszttüzébe kerül.

A történet a harmincas évek fasizálódó Magyarországán játszódik, ugyanakkor a Rákosi korszak indítórugóit, módszereit is feltárja. A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál I. díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az „Új Budapesti Tizenkettő”-be is.

A magyar filmörökség digitális felújításának hosszú távú programja 2017-ben indult a Filmarchívumban. Az ambiciózus, hosszú távra tervezett program keretében, 2017-ben Fábri Zoltán születésének 100. évfordulóján 14 Fábri-alapmű újult meg, köztük a Körhinta (1955), Hannibál tanár úr (1956), az Édes Anna (1958), a Két félidő a pokolban (1961), A Pál utcai fiúk (1968), az Isten hozta őrnagy úr (1969), és Az ötödik pecsét (1976). Fábri filmjeit a Filmarchívum tavaly óta a rendező születésének 100. évfordulója alkalmából kiadott díszdobozos életmű-sorozatban jelenteti meg.

Forrás: Filmalap