Az abszurd elemekben bővelkedő Zazongpari történetének főhőse egy harcos szerzetes, akit elküldenek a világtól elzárt hegyi erdőbe, hogy levadássza az ottani szellemeket, a hely különös lakóival való találkozása azonban hol segíti, hol megnehezíti küldetését.

A 27 éves Helstáb Martin a film elkészítésének öt évében felépítette minden figura bábját, a film díszleteit, saját magát is a szerepének eljátszásához formálta. A másfél órás alkotás minden animációját, hangját és zenéjét ő készítette, az utómunkával 2 éven át dolgozott minden nap, teljes munkaidőben. A Zazongpari rendkívül kis költségvetés mellett, egy garázsból alakított greenscreen stúdióban forgott, az alkotó korábbi munkáihoz hasonlóan minden elemén egyedül dolgozott.

A szerző első nagyjátékfilmjének premierje 2021 őszén volt egyszerre három nemzetközi filmfesztiválon: a spanyolországi Fantasy Filmek Fesztiválján, az uruguayi El Salto függetlenfilm szemlén és az indiai Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon, ahonnan a legjobb kísérleti nagyjátékfilm díjával távozott. Később beválogatták az Indo-Szingapúr Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol szintén elnyerte a legjobb kísérleti alkotás díját. A film szerepelt még többek közt a svéd Boden Nemzetközi Filmfesztivál és az indiai Tagore Filmfesztivál programjában is. 

 

Indiában elismerték a magyar rendező egyedi formába öntött, szórakoztató stílusát, valamint az ő filmkultúrájukban nagy hagyománynak örvendő kidolgozott harci jeleneteket. Helstáb Martin a film főszereplőjeként hosszasan készült a kamera előtti akciódús játékra. Évekig a Magyarországon élő japán kardforgató, Suzuki Kimiyoshi sensei tanítványa volt, hogy elsajátítsa a szamuráj kardvívást.

A Zazongpari kevert technikával készült, mint az alkotó több korábbi munkája, ebben tud megjelenni a világa teljes spektrumában, a képzőművészeti alapjaitól a filmnyelvi kiteljesedéséig. Az alkotás európai premierjén, a párizsi Hallucinea Filmfesztiválon a fiatal filmes elnyerte a legjobb plakát díját, elismerve képzőművészeti tevékenységét, hiszen a posztert maga festette 2019-ben. 

Helstáb Martin

Helstáb Martin a képzőművészet irányából érkezett a mozgókép világába, gyerekkorától kezdve több tucat hazai csoportos kiállításon jelentek meg festményei és kisplasztikái. Korábbi munkásságához olyan kisfilmek köthetők, mint a Chicagói Nemzetközi Arthouse Filmfesztiválon nagydíjat kapott Jó étvágyat, bogaram! című animáció, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Az egér, aki egér akart lenni, a már a járvány előtt népszerűvé vált Hurut, vagy az Országos Független Filmfesztiválon elismert alkotásai: a Sok-sok Festék és a Tort ül a kondor

Tort ül a kondor című 2020-as kisfilmje a Zazongpari előzménytörténete, bemutatja az öreg szerzetes bekerülését a hegy világába, összeolvadását a természettel. Helstáb Martin filmjei gyakran vizsgálják az ember és a természet kapcsolatát, sajátos perspektívája az ökoszisztémában elfoglalt helyünkről több filmjében visszaköszön, mint ahogy a Meg kell dögleni című animációs filmben, vagy a Békafecnik lírai történetében.

A Zazongpari kevés dialógusa angol nyelven készült, a hazai közönség így felirattal tekintheti meg a Mecsek-hegységben forgatott alkotást. A film most online is elérhető teljes hosszában.