A torontói világpremier után, ahol interjúzunk az alkotókkal, Európában először a 39. Varsói Filmfesztiválon volt látható az Inkubátor Program keretében készült Elfogy a levegő. A lengyel főváros nemzetközi seregszemléje a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a világ 14 A-kategóriás filmfesztiváljának.

Moldovai Katalin rendező drámája az első és második nagyjátékfilmeknek helyt adó szekcióban (Competition 1-2) indult, ahol a fődíjat nyerte el. A zsűriben három rendező ült, a lengyel Feliks Falk, a lett Linda Olte és a kínai Ran Li. Ezen kívül a nemzetközi filmkritikusok és a fiatal krimkritikusok elismerését is kiérdemelte az Elfogy a levegő, a legjobb kelet-európai elsőfilmnek járó FIPRESCI-díjat és Young FIPRESCI-díjat kapta meg.

Az egyéni szabadság felé vezető oktatással összefüggő, valós eset bölcs átültetéséért filmre, illetve különböző filmes eszközök ügyes használatáért, mint a jelentésekkel teli látványvilág, a tekintetet megragadó fényképezés és a lenyűgöző színési játék” – indokolták döntésüket a filmkritikusok, fiatal kollégáik pedig így a követkző magyarázattal áltak elő: „Minimalista és energikus látványvilága, a finom, de erőteljes színészi játék és a konzervatív abszurditás valósághű megjelenítése miatt, illetve azért, mert érzelmileg hangsúlyozza a megszólalás fontosságát.

 

Az Elfogy a levegő történetét megtörtént események inspirálták. A nemrégiben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójában vetített film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Krasznahorkai Ágnes mellett fontos szerepben látható Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, a film producere Muhi András és Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő premier előtti vetítéseken csíphető el a következő hetekben, majd november 2-tól látható országosan a hazai mozikban, 

címlapkép: Kovács Attila Béla, Krasznahorkai Ágnes, Moldovai Katalin és Táborosi András a díjakkal / forrás: Warsaw Film Festival Facebook