Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró az önkéntes örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című drámája lett a fődíjas a marokkói Szale városában megrendezett filmfesztiválon. A nemzetközi zsűri indoklásában méltatta a film „formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét”. A Hat hét a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült és több mint egy éve hódít világszerte a nemzetközi filmfesztiválokon.

Eleven elbeszélőmódjával és eredeti forgatókönyvével a nézőket előítéleteik újragondolására készteti” Császi Ádám Háromezer számozott darab című fekete komédiája a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál zsűrijének méltatása szerint. A különleges szereplőgárdával készült alkotás, amely elhozta a rendezvény fődíját, egy nehéz sorsú fiatal romákból álló színházi társulat szürreális utazása, és olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete. A Filmio kínálatában is elérhető Háromezer számozott darab Császi Ádám és Lengyel Balázs forgatókönyvéből készült, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhóban immár 23. alkalommal megrendezett Cinanimán is magyar film nyerte a fődíjat. Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmjével az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú animációs filmet a hétvégén Bolognában is díjazták, ahol elnyerte a Future Filmfesztivál Green Future díját. A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka.

A Cinanima fesztiválon a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el, Tóth Lili Pipás című filmjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták.

forrás: NFI