2006. december 2-án Varsóban az Európai Filmdíjakat 14 kategóriában adják majd át, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

Before Dawn - Túl a harmincon…

Vannak azonban akiknek nem kell megvárniuk a novembert, mert már tudják, hogy az Európai Filmdíjak jelöltjei között vannak.

A Before Dawn című a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert UIP-rövidfilmdíjnak köszönhetően került a jelöltek listájára


Kenyeres Bálint Before Dawn című mára már világhírű rövidfilmje a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. A játék- és dokumentumfilmek nevezési procedúrájával ellentétben a rövidfilmek esetében 14 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.

A finnországi fesztivál Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrája,  Kenyeres Bálint filmjének a tamperei UIP-díj volt a 16. külföldi elismerése. A Before Dawn nemzetközi trófeáinak száma időközben a duplájára nőtt. Az elmúlt hetekben a montreali FanTasia filmfesztiválon a Legjobb külföldi rövidfilm díját, a dániai Odense-ben Elismerő oklevelet, és a Puerto Rico-ban megrendezett rövidfilm mustra fődíját is elnyerte. Kenyeres Bálint egyetlen snittből álló bravúros alkotása közel száz nemzetközi filmfesztiválon képviselte Magyarországot, ahol 31 díjat és elismerést gyűjtött össze a tavalyi Cannes-i bemutatót követően.

Bővebb információ:
www.europeanfilmacademy.org
www.filmunio.hu