Kubáról az embernek a rum, a színkavalkád, a veterán autók, a salsa és a szivar jut eszébe, vagy a nemrég elhunyt emblematikus vezető, Fidel Castro. A Havanna, csak oda című dokumentumfilm a szigetország másik arcát mutatja meg, három kubai magyar nő szemén keresztül.

Irén, Ágnes és Zsuzsa a ’60-es években, jóval a rendszerváltás előtt vándoroltak ki férjeikkel a szocialista testvérországba, idealistán és szerelmesen, tele világmegváltó tervekkel. A három nő egész életében a szocialista berendezkedésű országban próbált boldogulni, Irén és Ágnes egyetemi tanárként dolgozik, Zsuzsa pedig masszőr. Ami közös a három női sorsban, hogy mára mindnyájan magányosan élnek, különváltak férjeiktől, gyermekeik pedig – magyar útlevelüknek köszönhetően – Amerikában és Nyugat-Európában telepedtek le.

Breier Ádám 52 perces dokumentumfilmje érzékenyen enged bepillantást a három nő megható történetébe, miközben szeretettel, finom iróniával és humorral mutatja be szereplőit, és a változások küszöbén álló Havannát, ahol az emberek banánon, rizsen, babon és cukron élnek, a wifi elvétve működik és esélyed sincs boldogulni, ha nincs legalább egy külföldi rokonod, vagy nem seftelsz autóalkatrészekkel. Az amerikai embargo és a venezuelai válság okozta gazdasági nehézségek miatt szinte mindenki elhagyta az országot, akinek erre lehetősége kínálkozott. Irén, Ágnes és Zsuzsa azonban maradtak, és mesélnek nekünk.

Az alkotók köszönik, hogy ennyien megnézték és ennyien szerették a filmet a mozikban és tévében, ezért most ingyenes elérhetővé teszik.

A teljes film itt nézhető meg:

További részletek a film Facebook oldalán böngészhetőek.