Szülő-gyerek kapcsolatok, egzisztencialista, szürreális víziók, valamint női sorsok: ezek lesznek az idei fesztivál fő témái. Hogyan viszonyulnak egymáshoz a generációk a világ legkülönbözőbb tájain: Iránban, Csehországban, egy kis tunéziai faluban, Bulgáriában és Litvániában? Hogyan lehet felkészülni a világvégére, a történelmi fordulópontokra vagy éppen a halálra? Milyen kihívásokkal kell megküzdenie egy nőnek a világ különböző pontjain?

Az Oscar-jelölt, illetve Cannes-t, a Sundance-t, Velencét, Torontót és számos más fontos fesztivált megjárt filmekkel teli válogatás többek között ezeket a kérdéseket teszi fel. A filmek témája sokrétű, közös azonban bennük a friss látásmód, izgalmas témafelvetés, kiforrott rendezői koncepció és magas színvonalú művészi megvalósítás.

A line-up 17 filmje között 6 animáció is lesz, köztük két idén Oscar-díjra jelölt bábanimáció is (Memorable és Daughter). Az élő szereplős, egy tunéziai pásztor és a fia közötti feszültségkapcsolatról szóló Brotherhood szintén esélyes az Oscarra.

Memorable

A teljes nemzetközi program a Friss Hús weboldalán található. Az alighanem legnagyobb érdeklődésre számot tartó magyar versenyprogram bejelentésére várhatóan február 17-én kerül sor.

A Friss Hús az elmúlt évek alatt a rövidfilm első számú ünnepévé nőtte ki magát Magyarországon. A fesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre vágyó alkotók közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. Ahogy a korábbi években és idén is, a vetítések mellett pitchfórum és egyéb szakmai programok is lesznek a Friss Húson.

címlapkép: Daughter