Idén 60. alkalommal rendezik meg Cannes-ban a világ legrangosabbnak tartott filmes mustráját. A nagy múltú rendezvényt ez alkalommal Wong Kar-wai My Blueberry Nights című opusza nyitja, melynek különlegessége, hogy ez a hong-kongi rendező első angolul beszélő filmje. A romantikus dráma főszerepét a világhírű énekesnő, Norah Jones alakítja, akinek partnerei olyan nagyágyúk, mint Jude Law, David Strathairn, Tim Roth, Natalie Portman, Ed Harris és Rachel Weisz. Jones ezzel az alakítással debütál a szélesvászon világában, mint a szerelmi csalódását megemészteni próbáló fiatal nő, aki átszeli Amerikát és útja során számos különleges alakkal találkozik.

A versenyprogramban szerepel Emir Kusturica következő munkája, a Promise Me This is. A bosnyák rendező új drámája Belgrád környékén játszódik, ahol egy öregember könyörögve kéri fiát: menjen a városba és hozzon magának feleséget. A főszerepet a Kusturica-filmekből jól ismert Miki Manojlovics alakítja.

Az éjszaka a miénk címet kapta James Gray filmje, a We Own The Night. Az alkotót A bűn állomásai című filmjéért 2000-ben Arany Pálmára jelölték. Új krimije ismét a bűn világába kalauzol egy New York-i mulató vezetője által, aki az orosz maffia verőembereitől próbálja apját és fivérét megóvni.

Wong Kar-wai My Blueberry Nights
Cannes-ban mutatják be Quentin Tarantino új filmjét is, a Halálbiztost, mely Robert Rodriguezzel közös projektjük, a Grindhouseegyik felét alkotja. A Halálbiztosban Kurt Russel felturbózott autójának kormánya mögül fixírozza a texasi bombázókat alakító Rosario Dawsont, Rose McGowant és Sydney Poitiert.

Julian Schnabel amerikai festőművész-rendező The Diving Bell And The Butterfly címmel életrajzi filmet forgatott Jean-Dominique Bauby-ról, az Elle France szerkesztőjéről, aki 1995-ben, 43 évesen agyvérzés következtében szinte teljesen lebénult. Csak a bal szemének mozgatásával kommunikáló Bauby memoárjában belső világáról ír, és arról, milyen saját testének csapdájában élni. A rendező Mielőtt leszáll az éj című filmjével 2000-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál nagydíját.

Michael Moore új munkája, a Sicko versenyen kívül került be a hivatalos programba. A szubjektív dokumentumfilmjeiről elhíresült amerikai rendező ez alkalommal az egészségügy állapotát veszi górcső alá doku-komédiájában, melynek alapállítása, hogy 45 millió embernek nincs egészségbiztosítása a világ leggazdagabb országában.

A felsorolt filmek - a The Diving Bell kivételével - kelet-európai vetítési jogát az EEAP (Eastern European Acquisition Pool) vette meg, hazai forgalmazójuk a Budapest Film.