Ebben az évben ünnepli 60. születésnapját Európa egyik legrégebbi és legpatinásabb filmszemléje, a Cannes-i Filmfesztivál. Nem is akárhogy készülnek az évfordulóra: a Menjünk moziba című, a francia televízióval közös projekt során 34, egyenként 3 perces rövidfilm készült a kerek évforulóra. A fesztivál elnöke, Gilles Jacob javaslatára a népszerűsítő spotok készítőinek névsora egyelőre titok, annyit azért elárultak a szervezők, hogy a listán az európai mozi legjelesebb alkotói szerepelnek.

Bár a fesztivál hivatalos programját csak április 19-én hirdetik ki, már most folynak a találgatások, mely filmek lesznek láthatók május 16 és 27 között Cannes-ban. A Cineuropa több forrására hivatkozva a mustra nyitófilmjének Wong Kar Wai My Blueberry Nights című alkotását tette meg, míg zárófilmnek David Fincher Zodiac című művét várják. A találgatók szerint, Francis Ford Coppola Youth without youth című filmje, illetve Steven Soderbergh Ocean’s Thirteen-je versenyen kívül lesz látható.

Versenyen kívül, premier előtt
Steven Soderbergh filmjének plakátja
Nagy nevekben a versenyprogramban sem lesz majd hiány, véli a Cineuropa: az idei Arany Pálma esélyesei között tartják számon a mára legendássá vált neo-noir- és krimigyáros Coen fivéreket (No Country for Old Men),  Denys Arcand-ot (Age of Innocence), Todd Haynes-t (I'm Not There). A Cineuropa Gus Van Sant Paranoid Park című filmjét is a versenyprogramba várja, csakúgy mint a taiwani Hou Hsiao Hsien francia produkcióban készült Ballon rouge című alkotását. A lap szerint az is elképzelhetetlen, hogy a többszörös győztes Emir Kusturica Promise Me This című nemzetközi produkciója elkerülné a fesztivál figyelmét.

A Cineuropa szerint további fesztivál-esélyes Takeshi Kitano Kantoku Banzai, a koreai Im Kwon-taek Beyond The Years  című filmjei, valamint Carlos Reygadas Silent Light by Mexico-ja, melyen a rendező a napokban végzi az utolsó simításokat.

A Fallal szemben-nel befutó német-török Fatih Akin továbbra is identitás-problémákat boncolgat Auf der anderen Seite des Lebens című filmjében, a találgatók szerint kicsi az esélye, hogy ne szerepelne a fesztivál programjában. A svéd Roy Anderssonról (You, the Living), az orosz Alexandre Szokurovról és Tarr Béláról (A londoni férfi) is úgy hírlik, részt vesznek a fesztiválon. A european-films.net szerint Fliegauf Benedek Milky Way című filmje is Cannes-ban debütál majd, míg a Cineuropa szerint hazánkat a Buharovok Lassú tükör című filmje képviseli majd a Rendezők Kéthetén.

Időközben bizonytalanná vált viszont a következő rendezők jelenléte; Woody Allen (Cassandra's Dreams), Sean Penn (Into the Wild), David Cronenberg (Eastern Promises), Michael Moore (Sicko), Michael Winterbottom (A Mighty Heart). Az ázsiai Lee Chang-dong, Wang Xiaoshuai és Naomi Kawase érkezése is kétséges.

A francia filmet ezúttal Claude Miller (Un secret) és Gaël Morel (Après Lui) képviselik – véli a Cineuropa. Az örök kívülálló Cédric Klapisch (Paris) csatlakozhat még a honi sorhoz, ha sikerül időben befejeznie filmjét. A feminista botrányhős Catherine Breillat (Une vieille maîtresse) felbukkanása is várható. Sophie Marceau (Trivial) is tovább szaporítja filmjei számát.

A dokumentumfilmesek közül - úgy hírlik -  Nicolas Philibert-et (Return to Normandie) Michelange Quay (Eat, For This is My Body) munkáit is beválogatták, míg az animációs filmek kedvelői Marjane Satrapi (Persepolis), Marc Caro (Dante 01) és Raphael Nadjari (Tehilim) filmjének örülhetnek majd.