A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött a Neumann János-pályázat 2014-es kiírásáról. Húszmillió forintos keretre belföldi, további ötmillió forintos keretre határon túlról jelentkezők pályázhatnak. Az úgynevezett lekérhető (online) közszolgálati médiatartalmak készítését ösztönző program többfordulós, a jelentkezéseket folyamatosan fogadják. Az első forduló elbírálásához szeptember 11-ig lehet benyújtani a pályázati anyagokat, ez után minden hónap első csütörtökjén zárják a következő beadási időszakot a keret kimerüléséig, legkésőbb december 11-ig.

Az NMHH Médiatanácsa olyan pályázók jelentkezését várja, akiknek már van saját, nyilvántartásba vett lekérhető médiaszolgáltatási jogosultságuk, például online újságjuk vagy vásárlási nyilatkozatuk van a tervezett filmre egy ilyen szolgáltatótól. Az elbírálás során előnyt élveznek a magas látogatottságú honlapok.

Értékelési szempont az is, hogy gyermek- vagy ifjúsági tartalomról van-e szó, hogy elsődlegesen a nem kereskedelmi célcsoport számára készül-e a film – tehát 18 alattiaknak vagy 50 éven felülieknek –, hogy akadálymentes-e a videó gyengén látók, siketek számára, hogy elérhető-e hozzá angol feliratozás és használ-e kortárs zenét. A nyertesek egyenként legfeljebb egymillió forint támogatásban részesülhetnek, és az elkészített filmet legalább egy évig elérhetővé kell tenniük a vállalt online médiafelületen. A film időtartamában nincsenek előzetes megkötések. A pályázati felhívás linkje elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapjáról.

Az NMHH Médiatanácsa a Neumann-pályázatot 2012 óta hirdeti meg. A mostani kiírásban először vehetnek vészt határon túli pályázók is. A kiírásokon eddig összesen 36 alkotás részesült támogatásban közel 42 millió forint értékben.

(Forrás: NMHH)