Haumann Máté még tavaly nyáron mesélt a szerepről a Sprit FM műsorában, amelyet az ATV dolgozott fel egy rövid hírben: Christopher Nolan direkt magyar színészt keresett Szilárd Leó fizikus és feltaláló megformálásához. Elküldték a kért anyagot, majd két hónap csend következett. Végül őt választották ki, és egy hónapot töltött a kaliforniai forgatáson.

Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Rendkívül nyitott és minden jellegű színészi felajánlást szívesen fogad. Nyugodt ember, jó a közelében lenni” – mondta el a rendezőről. Haumann a csütörtöki londoni díszpremieren is részt vett az atombomba feltalálásáról szóló film sztárjainak társaságában. Az Oppenheimer címszerepét Cillian Murphy alakítja, a filmben többek között Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh és Kenneth Branagh is szerepet kapott.

 

Szilárd Leó feladata a reaktortervezés volt a Manhattan-projektben, a korszak legnagyobb amerikai és emigráns tudósait gyűjtötték össze, hogy az amerikai hadsereg felügyelete alatt atombombát készítsenek megelőzve a náci Németországot. Nolan filmjének fontos témája a városok elpusztítására alkalmas fegyver feltalálásával járó felelősség és a bűntudat, Szilárd a későbbiekben többször nyíltan ellenezte az atombomba bevetését civil lakosság ellen, és kritikusan szemlélte az atomkorszak beköszöntét.

Érdekesség, hogy a FOMO rendezője, Hartung Attila életrajzi filmet tervez készíteni Szilárd Leóról. Az Oppenheimer június 20-tól látható a magyar mozikban.