A 26 éves Helstáb Martin korábban világszerte számos elismerést begyűjtött animációs rövidfilmjeivel, Jó étvágyat, bogaram! című kisfilmje a Chicago-i Nemzetközi Művészfilm Fesztivál legjobb animációjának járó díjat kapta, a világon első magyarként. Los Angelestől Hong Kongig több, mint 50 nemzetközi és hazai díjat gyűjtött eddigi pályája során filmjeivel. 

Új másfél órás alkotásán öt és fél éve dolgozott teljesen egyedül, saját finanszírozásból. A fiatal alkotó a pécsi stúdiójában saját maga által épített díszletek közt, és egy zöldháttérrel befedett garázsban dolgozott a filmjén, az utómunka két évet vett igénybe. A Zazongpari egy 86 perces avantgárd fantasy: egy szerzetesről szól, akit egy rejtett erdőbe küldenek, hogy felkeresse a legnagyobb szellemeket, ám nem várt találkozások nehezítik útját.

 

A szerző első nagyjátékfilmjének premierje október 9-én volt egyszerre három nemzetközi filmfesztiválon: a spanyolországi Fantasy Filmek Fesztiválján, az uruguayi El Salto függetlenfilm szemlén és az indiai Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon, ahonnan a legjobb kísérleti nagyjátékfilm díjával távozott. Később beválogatták az Indo-Szingapúr Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol szintén elnyerte a legjobb kísérleti alkotás díját.

Indiában elismerték a magyar rendező egyedi formába öntött, szórakoztató stílusát, valamint az ő filmkultúrájukban nagy hagyománynak örvendő kidolgozott harci jeleneteket. Helstáb Martin a film főszereplőjeként hosszasan készült a kamera előtti akciódús játékra. Évekig a Magyarországon élő japán kardforgató, Suzuki Kimiyoshi sensei tanítványa volt, hogy elsajátítsa a szamuráj kardvívást.

 

A Zazongpari kevert technikával készült, mint az alkotó több korábbi munkája, ebben tud megjelenni a világa teljes spektrumában, a képzőművészeti alapjaitól a filmnyelvi kiteljesedéséig. Az alkotás európai premierjén, a párizsi Hallucinea Filmfesztiválon a fiatal filmes elnyerte a legjobb plakát díját, elismerve képzőművészeti tevékenységét, hiszen a posztert maga festette 2019-ben. 

Helstáb Martin a képzőművészet irányából érkezett a mozgókép világába, gyerekkorától kezdve több tucat hazai csoportos kiállításon jelentek meg festményei és kisplasztikái. Legtöbb filmjéhez hasonlóan a zenéjét is ő szerezte, több hangi megoldással visszautalva korábbi munkáinak hangulatára, ami egy koherens életmű egyik alapja.

A film plakátja

A film további fesztiválokon szerepel az elkövetkező hetekben, a svéd Boden Nemzetközi Filmfesztivál, valamint az indiai Tagore Filmfesztiválra is meghívták. A Zazongpari hazai bemutatójára még várni kell a fesztiválkörútjának végéig.

A saját szabályaim szerint játszva tudok csak élni - portré Helstáb Martinról

A 26 éves pécsi Helstáb Martin jelenleg életművének eddigi szakaszát zárja le a nagyjából fél évtizede készülő másfél órás filmjével, amiben összeérnek korábbi, rangos díjakkal jócskán elhalmozott animációs és élőszereplős rövidfilmjeinek konklúziói. Bámulatos káoszban üldögélve beszélgettünk az öntörvényű alkotóval műveiről, módszereiről, polipvadászatról, vécékről és macskanyúzásról.