Kapcsolódó anyagok

Vasárnap este Szaloniki patinás nemzetközi filmfesztiváljának, továbbá – franciaországi premierje alkalmával – Arras filmes seregszemléjének is kiemelkedő nyertese lett Till Attila Tiszta szívvel című alkotása.

A Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiá-t gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Tiszta szívvel nyerte az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Arany Alexandert. Az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte megosztva a három főhőst alakító színészek – Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám – között.

Ugyanezen az estén a franciaországi Arras filmfesztiválja is elsöprő magyar sikerrel zárult, ugyanis a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri „Regards jeunes” díját is. A trófeákat Gothár Márton, a film vágója személyesen vette át a díjátadón.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilmet szombat este a cottbus-i fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta. A tekintélyes ítészek az indoklásában kiemelték, hogy a Tiszta szívvel „hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbus-ban.

A németországi fesztiválon más magyar siker is született: Hajdu Szabolcs Karlovy Vary fődíjas Ernelláék Frakaséknál című alkotásáért a legjobb rendező díját nyerte el.

(Forrás: Nemzeti Filmalap)