A Castingot a hónap legjobb filmje lett a Canadian Cinematograpy Awards-on, amely minden hónap rendez egy fordulót. Ezzel elnyerte a jogot, hogy versenybe szálljon az év legjobbjainak járó Arany Sas-díjért. Az alkotás korábban elnyerte a tavalyi év legjobb kisfilmjének járó Magyar Filmdíjat, illetve a magyar filmkritikusok is a legjobbnak a 2019-es mezőnyből.

Csoma filmje egy nehéz körülmények között, erdélyi bányászvárosban élő 18 éves lányról (Blénesi Kincső) szól, aki egy modell castingon azzal szembesül, hogy valójában egy pornófilmhez keresnek szereplőket. Érdekesség, hogy a Castingnak köszönhetően fedezte fel magának Enyedi Ildikó a holland Gijs Nabert, akire aztán egyik főszerepet osztotta A feleségem történetében.

Az író-rendező az Inkubátor program segítségével akarta nagyjátékfilmmé bővíteni és folytatni a 18 éves erdélyi lány történetét, de a zsűri nem szavazott neki bizalmat. Egy évvel később viszont igen, jelenleg Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről szóló, első egész estés filmjének előkészületein dolgozik.

forrás: SZFE és cawards.org
borítókép: Blénesi Kincső