Kapcsolódó anyagok

Szeptember 24-én, csütörtökön 19 órakor a Berlinalén a legjobb operatőrnek járó Ezüst Medve-díjjal, az idei Német Filmdíjon a legjobb játékfilm, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő és a legjobb filmzene díjával kitüntetett thriller, Sebastian Schipper Victoriája nyitja meg a Művész moziban a Szemrevalót. A film – mely október 8-ától látható a Vertigo forgalmazásában – egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

Szintén a Talajt vesztett fiatalok szekcióban lesz látható szeptember 25-én, pénteken 21 órakor a Sodródás (Driften). A svájci film fiatal hősét kóros szenvedélye, a sebességmámor juttatta börtönbe. Leüli büntetését, visszatér családjához, és minden jó úton halad, mígnem találkozik Alice-szal. A több évvel idősebb angoltanárnő és Robert között sorsszerű vonzalom támad, ami a fiút egyre jobban kizökkenti a rendes kerékvágásból. Szeptember 27-én 19 órakor Simon Jaquemet Háború (Chrieg) című, megrázó erejű filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film és legjobb operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként félelmetes háborúba kezd először a felnőttek, majd az egész világ ellen.

Szeptember 25-én, pénteken 18.30-tól vetítik Stefan Haupt A kör című dokumentumfilmjét, mely a 40-es években alakult svájci melegszervezet és magazin fénykorának, majd szétzúzásának történetét mondja el. 1958-ban ebben a körben ismerkedik meg a félénk tanár, Ernst, Röbivel, a travisztárral, akivel utóbb, hetvenévesen össze is házasodott. Szintén a Másság témakörébe illeszkedik Fassbinder A szabadság ököljoga című filmje, melyet szeptember 29-én, kedden 20.30-kor vetítenek.

Szeptember 26-án, szombaton 18 órakor a Migráció blokkban lesz látható az Új világ(Neuland) című dokumentumfilm, melyben Zingg tanár úrral ismerkedhetünk meg, aki egy bázeli integrációs osztályban tanít. Diákjai a világ minden tájáról, a jobb jövőről szőtt álmokkal jöttek Svájcba, és most minden bizodalmukat tanárukba vetik. A fiatalok két évig ismerkednek a svájci nyelvvel és kultúrával. A tanár úrnak ezalatt mindvégig egyetlen cél lebeg a szeme előtt: hozzásegíteni a sorscsapásoktól traumatizált gyerekeket ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film rendezőjével, Anna Thommennel. Szeptember 27-én, vasárnap 17 órakor pereg a legendás német rendező, Fassbinder egyik legismertebb filmje, A félelem megeszi a lelket, melyben a korosodó takarítónő, Emmi beleszeret egy nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkásba, Aliba, és feleségül megy hozzá. Ezt követően, 19 órakor mutatják be az Ali a Paradicsomban című dokumentumfilmet, mely Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus életét mutatja be.

Végül szeptember 30-án, szerdán 19 órakor vetítik az Ifjak és erősek(Wir sind jung. Wir sind stark) című német filmet, mely a „Tűz éjszakája” megrázó eseményét három nézőpontból vizsgálva dolgozza fel. 1992-ben, Rostockban munkanélküli fiatalok egy csoportja 3000 tapsoló „néző” jelenlétében felgyújtotta a több mint 120 vietnámi menekültnek szállást adó „Napraforgó-ház“-at. A film bátor korkép egy elveszett nemzedékről és a társadalom erkölcsi kudarcáról. A vetítés után a közönség találkozhat a film egyik forgatókönyvírójával, Martin Behnkével.