Zene 

Kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Heinrich Heine egyik kötete, melyből 16 verset kortársa, Robert Schumann zenésített meg és írt át férfihangra és zongorára. Ez lett Schumann egyik legismertebb dalciklusa, a Dichterliebe, azaz a Költő szerelme. De ne tévesszen meg senkit, ez a mostani előadás nem a 19. századi, hanem nagyon is mai, kortárs színházi verzióját mutatja meg a fájdalmas szerelmi csalódásnak.

Film

A Horvát Lili (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) által rendezett szerelmes filmben a külvilágban zajló eseményeket követik végig a nézők, de ezt folyamatosan megszakítják a főhős lelkében lezajló változások.

Az előadás

Igazi összművészeti élményben van része a nézőknek, hiszen a 16 dal és a film jelenetei egymást erősítve mesélik el ennek a megismételhetetlen mégis ismerős szerelemnek a történetét. Az előadás különlegessége, hogy nemcsak színházi élményt nyújt, hanem koncert és film egyszerre, hiszen maga a vetítővászon is kettős szerepet tölt be az előadás során. A vászonra vetítve láthatóak a Horvát Lili rendezésében elkészült film jelenetei, majd a vászon áttetszővé válik, élőben feltűnik és felhangzik Szemenyei János és a Danubia Zenekar előadásában a dalciklus, így érzékeltetve a nézőkkel a külvilág és a belső világ kettősségét és a bennük zajló eseményeket.

Hogy végül is mi a Dichterliebe - A tizenkét óriás?

Kilencven perces zenei utazás filmes megállókkal. Aki volt már szerelmes, nem fogja távolinak érezni a Dichterliebét, aki pedig még nem élte át ezt a túlfűtött, visszaemlékező, dühös, lemondó lelki hullámvasutat, kap egy kis betekintést abból, hogy mi vár rá a jövőben.

Forrás: A produkció közleménye