A fesztivál nyitófilmje a Kontroll nélkül című német dráma, mely az idei Berlinalen Ezüst Medve díjat nyert. A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, akinek mintha sehol nem jutna hely - az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul adják őt tovább egymás között, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla.

Nikolaus Leytner: A trafikos (fotó: Szemrevaló)

 A program egyik legizgalmasabb, valós eseményeket feldolgozó darabja az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert Gundermann című német film, mely a keletnémet énekes – és STASI-ügynök -, Gerhard Gundermann életét mutatja be. A Zwingli című svájci film 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. 

A trafikos című osztrák film pedig Robert Seethaler nemzetközi bestsellere alapján készült: megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a fesztivál néhány régebbi filmjének vetítésével is emlékezik. 

Marie Kreutzer: Talajt vesztve (fotó: Szemrevaló)

A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm az iskola 1919-es alapításáról mesél, megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig. A Girl from Ipanema és számos bossa nova világsláger szerzője, João Gilberto harminc évig teljesen visszavonult a nyilvánosság elől. A Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a legendás zenészt. Végül a Talajt vesztve című osztrák pszichodráma Maria Kreutzer rendezésében egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről“.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmszemléjén 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség. Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd. A program további részleteiről, valamint a vetítések utáni beszélgetésekről és közönségtalálkozókról hamarosan részletes tájékoztatót küldünk.

Forrás: Szemrevaló Filmfesztivál / Borító: Kontroll nélkül