Idén az Azahriah film alkotóival, az Agymanók, a Garfield ,a Wednesday és a BeetleJuice szinkronhangjaival, Palya Bea és Ringató koncerttel, díjnyertes animével és közel száz különleges rövidfilmmel, valamint animációkkal érkezik az ország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja.

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon minden órában induló rövidfilmes vetítéseken olyan minőségi filmekkel találkozhatnak a gyerekek és fiatalok, amelyek a mindennapi életükre reflektálnak és adhatnak támpontot. A nagyobbak a test változásairól, első szerelemekről, internetfüggőségről, az iskolarendszer útvesztőiről nézhetnek filmeket, míg a kisebbek a barátság, család, környezettudatosság témákban mozizhatnak.


Mások színei


Az ifjúsági hétvégén, azaz október 5-én és 6-án díjnyertes rendezőkkel (Reisz Gábor, Szimler Bálint, Traub Viktória), az Azahriah-film alkotóival, köztük a Krúbi klipeket is rendező Mazzag Izabellával találkozhat a közönség. Országos premierként a Corvin moziban vetítik a Mások színei (Colors within) című többszörösen díjnyertes animét, valamint egy dán dokumentumfilmet, a Semmit sem érzek-et, ami az internetfüggőségről szól.

Október második hétvégéjén pedig a kisebbeket és családjaikat szólítják meg a szervezők Palya Bea és Ringató koncerttel, az Agymanók, a Garfield, és a Wednesday szinkronhangjaival, csapófestő, kaszkadőr, képregény- valamint, LUSH fürdőbomba készítő workshopokkal a Margit-szigeten a Kristályban. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinálén versenyzett Rókus és Rézi megmenti az erdőt című animációs film, valamint fagyizós mozizással ünnepelheti a közönség az idén 50 éves Keménykalap és Krumpliorr című legendás magyar gyerekfilmet. A hétvégén minden órában korosztály szerinti bontásban indulnak rövidfilmes és rövid animáció vetítések a gyerekeknek.


Rókus és Rézi megmenti az erdőt

A Cinemira mottója: mozizz és alkoss! „Fontosnak tartjuk, hogy aktív, gondolkodó nézőket neveljünk, akik a filmkészítés szerteágazó művészeti lehetőségeit kipróbálják és ezáltal megtanulják a technikai eszközöket kreatívan használni és közösen alkotni” – mondta Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója. A Cinemirán a fiatalok kipróbálhatják magukat filmesként, részt vehetnek igazi castingon, kaszkadőr-, filmes tánckoreográfia-, képregény-, természetfotós és animációs workshopokon. Az érdeklődő fiatalok tanulhatnak profi sminkmestertől, de filmes jelmezeket és sminket is magukra ölthetnek. Az alkotni vágyók részt vehetnek mangarajzoló és csapófestő workshopon, valamint a jövő év elején mozikba kerülő új magyar családi film, a Véletlenül írtam egy könyvet grafológus workshopján. A filmes castingon pedig lehetőség nyílik bekerülni menő sorozatokba és filmekbe mind a két hétvégén.


Véletlenül írtam egy könyvet

Minden évben fontos eleme a Cinemirának a Videóverseny, amelyre 19 év alatti fiatalok nevezhetnek. Neves művészek zsűrizik az alkotásokat, mint Puskás-Dallos Peti színész-zenész, Mazzag Izabella rendező, Hollósi Jázmin online tartalomgyártó és Lampert Benedek fotográfus. A verseny témáit gyerekbarát márkák támogatták, mint a LEGO és a TOPJOY, a díjak felajánlói közt ott a Prezi is.

A versenyfilmeket gyerek és szakmai zsűri is értékeli. A több mint egymillió forint összértékű díjakról gyerekek döntenek, azonban a szakmai díjakat idén olyan neves filmes szakemberek ítélik oda, mint Szász Attila filmrendező, Jo-Anne Bouline, a Montreal-i gyerekfilm fesztivál igazgatója, Filip Diviák animációs filmrendező, Marta Jodko, a lengyel Ale Kino filmfesztivál vezetője, Noy Levin rendező-író, Czakó Judit vágó, Glaser Kati animációs filmrendező, Felszeghy Ádám producer, Angyalosy Eszter forgatókönyvíró, és Szoboszlay Eszter animációs filmrendező.


További információ a fesztivál honlapján és a Facebook-eseményekben.

A fesztivál főtámogatója a Nemzeti Filmintézet.