November 20. és december 1. között rendezik idén az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (IDFA), amelynek két válogatásába is meghívást kapott Szabó Réka filmje. Az A létezés eufóriája a Best of Fest (Fesztiválok legjobbjai) válogatás mellett az IDFA legújabb kitekintő programjában, a Still Hurts (Még mindig fáj) elnevezésű szekcióban kapott helyet. A tizenöt alkotásból álló válogatás a második világháború közelgő 75. évfordulója alkalmából került a programba, témái között a világháború hosszú távú hatásai, a hidegháború, a posztkolonializmus, valamint az elkövetők és az áldozatok történetei szerepelnek.

 Cuhorka Emese és Fahidi Éva (Fotó: ELF Pictures)

Szabó Réka dokumentumfilmje a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a Kritikusok Hete szekció nagydíjával jutalmazták, majd a Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta. A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével.  Az egészestés dokumentumfilm az előadás próbafolyamatát követi végig. Az A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült, a magyar mozikban az ELF Pictures forgalmazza. 

Lenyűgöző, ahogy 90 évesen eltáncolja a traumáját

Fahidi Éva egyike az utolsó magyar holokauszttúlélőknek, aki 1944-ben 49 családtagját elvesztette Auschwitz-Birkenauban, 2015-ben pedig egy modern táncelőadás főszereplőjeként dolgozta fel az őt és a családját ért traumát. A létezés eufóriája ennek az előadásnak a megszületéséről, a gyászról, az élet szeretetéről és három nő különleges kapcsolatáról szól. Túlzás nélkül az év egyik legszebb filmje.

A holland IDFA Európa prominens nem-fikciós filmfesztiválja. Az elmúlt években több magyar alkotás is meghívást kapott, itt versenyzett Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje, az A monostor gyermekei és Tuza-Ritter Bernadett rendezése, az Egy nő fogságban is.