Ázsia legnagyobb A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja az idén 26. alkalommal megrendezett sanghaji seregszemle, amelyre az egész világból érkeznek meghívottak. Az egész estés filmkínálatot közel kétezer benevezett alkotásából választják ki, a filmünnep vetítéseinek 47 sanghaji mozi ad otthont, majd a fesztivált követően számos filmet, köztük a Semmelweis-t, több nagyvárosban is műsorra tűznek.

A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon szakaszát dolgozza fel, amikor bécsi orvostanhallgatóként a szülészeti klinikán az édesanyákat tizedelő titkos kór okát kutatja. A vaskalapos egyetemi vezetés nem nézi jó szemmel a fiatal orvos ténykedését, egy szülésznő azonban társa lesz a küzdelemben.

 

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Krisztina, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

Koltai Lajos filmjét 15 kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjakra, amelyek gálája szombat este lesz Veszprémben.

 

Nem a Semmelweis az egyetlen alkotás Magyarországról, amely bemutatkozik Ázsia legnagyobb nemzetközi filmes rendezvényén. Pataki Szandra Albert szerint című stop motion animációját a sanghaji fesztivál Panoráma programjában vetítik.

Az animációs rövidfilm főhőse Albert egy neurotikus perfekcionista, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják. Az Albert szerint a Mythberg Films gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, producere Endrényi Krisztina, executive producere Berger József.