Az Európai Bizottság EUandME, azaz az EU és én elnevezésű kampánya részeként megrendezett, 18 és 35 év közötti fiatalokat megcélzó filmes verseny öt nyertes rendezője fejenként 7500 eurós - mintegy két és félmillió forintos - támogatással és neves európai filmrendezők mentorálásával valósíthatta meg ötletét. A győztes szinopszisokat 599 pályázat közül választották ki.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a filmek budapesti bemutatóján elmondta: a kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy az európaiak életét milyen sok területen segíti az Európai Unió. Az EUandME kampány egyik eleme a fiatal filmesek számára meghirdetett verseny. A pályázatra szinopszisokat vártak, közülük ötöt választottak ki, amely meg is valósulhatott - ismertette a verseny menetét, kiemelve, hogy magyar alkotó is van a nyertesek között, Galambos Levente, aki Simon Gergővel, a film társrendezőjével meg is valósította ötletét.

Galambos Levente (fotó: EU&ME)

Galambos Levente ötperces alkotásának témája a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak megújíthatósága. A rendező arról beszélt, hogy a film a tárgyak mellett az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról is szól. Elmondta: a film két 15 órás forgatási nap alatt készült, azonban az előkészületek és az utómunka is rengeteg időt emésztett fel. Mint mondta, mentora Zaida Bergroth finn filmrendező volt. További terveikről elmondta: a filmet fesztiválokra is szeretnék benevezni és referenciaként is szolgálhat további munkáikhoz.



A Rejtett értékek egy olyan elfoglalt apáról szól, aki úgy érzi, egyre távolodik kislányától, mert folyamatosan egyensúlyoznia kell munkája és a rá mint egyedülálló szülőre háruló feladatok között. Amikor kislánya kedvenc játéka elromlik, rádöbben arra, hogy a megromlott kapcsolatokat, akárcsak a törött játékokat, meg lehet javítani. A film főbb szerepeit Grecsó Zoltán, Váróczy Lilla és Kónya István alakítja, operatőre Brautigam Bertold.

Galambos Levente 21 éves és jelenleg a BME hallgatója, első kisfilmje a Rejtett értékek. Jelenleg egy profi filmes csapatban dolgozik operatőrként és vágóként. A nyertesek közül a lengyel Magdalena Zaecka a mobilitás témakörében készített kisfilmet Összeesküvés címmel. Vlad Muko észt rendező a szakértelem és vállalkozás kategóriában nyert Álomfodrász című alkotásával. A spanyol Jaime Olías de Lima az európai polgárokat megillető jogok kapcsán készített filmet Az én hangtengerem címmel, az ötödik nyertes a román Eugen Dediu lett a digitalizáció kategóriában, Újvilág-Szimfónia című alkotásával.

Forrás: MTI / Borírtó: EU&ME