Bár az idei versenyprogramról még nem lebbentették fel a fátylat, az már biztos, hogy ezúttal is lesznek kint magyar filmes alkotók a Szarajevó Filmfesztiválon. A fesztivál fiatal filmes tehetségeknek szóló képzési programja ugyanis bővelkedik a hazai résztvevőkben, akik mesterképzések, előadások, workshopok és vetítések során gyarapíthatják majd tudásukat, építhetik szakmai kapcsolataikat, valamint filmterveiket is bemutathatják.

A meghívott filmrendezők között szerepel Kovács István, a nemzetközileg is elismert Ostrom alkotója, akinek Diák-Oscar-díjas filmjét nemrég a cannes-i reklámfesztiválon jutalmazták, valamint Karlovy Varyban is vetítették. Lányi Zsófia, aki jelenleg Szilágyi Fanni Inkubátor-programban készülő filmjén, a Veszélyes lehet a fagyi-n dolgozik, forgatókönyvíróként vesz részt a programban. Ugyancsak meghívást nyert Nagy Botond operatőr. Felszeghy Ádám producer a Kék Pelikan-t, Csáki László animációs dokumentumfilmjének tervét mutathatja be pitch fórum keretében. Erkel Bálint (Terek) egy filmrendezőknek szóló workshopra kapott meghívást. 

Csáki László: Kék Pelikan

Tizenöt országból, összesen 64 fiatal filmes kapott meghívást az idei Talents Sarajevo programba, amely a 25. Szarajevó Filmfesztivállal (augusztus 16-23.) párhuzamosan zajlik. A 13. alkalommal megrendezésre kerülő program eredetileg 2006-ban indult, a Szarajevó Filmfesztivál és a Berlinale közreműködésében, elsősorban a délkelet-európai és a kaukázusi régió fiatal filmesei számára rendezik. 

Frissítés: A Docu Rough Cut Butique a régiónkban készült, az utómunka fázisában lévő dokumentumfilmeknek ad bemutatkozási lehetőséget, ennek keretében Kőrösi Máté Dívák, illetve Dér Asia és Haragonics Sára Melissa's Story című alkotását is levetítik Szarajevóban.

 

Borító: Kovács István