A 2008. decemberében megrendezett első Magyar Forgatókönyv Börzén megjelenő népes szakmai közönség és a beérkező 70 nevezés megmutatta, hogy mind az írók, mind a producerek és rendezők oldaláról nagy igény van arra, hogy egy fórumon keresztül bemutassuk a legfrissebb magyar filmötleteket. Az első MFB-re beválogatott 12 mű közül azóta 4 projekt indult el a megvalósulás útján. Az igényt és az esemény hatékonyságát felmérve a Fade In Script Consulting ismét megrendezi a Magyar Forgatókönyv Börzét.

Célunk olyan magyar nyelvű forgatókönyvek felkutatása, amelyekből a szélesebb nézőközönséget minőségi, újszerű módon megszólító nagyjátékfilmek készülhetnek.

A II. Magyar Forgatókönyv Börzén a legjobb és legfrissebb, magyar nyelven írt forgatókönyveket kívánjuk bemutatni a jó sztorira vadászó rendezőknek és producereknek. A versenybe az anyaországi és a határon túli magyar alkotók nevezhettek. A versenybe egész estés filmforgatókönyveket vártunk műfaji megkötés nélkül.

A Magyar Forgatókönyv Börze célja, hogy esélyt adjon forgatókönyvíróknak arra, hogy filmtervüket prezentálhassák producereknek és rendezőknek a sztori eladása érdekében. Ezért kizárólag olyan forgatókönyvek nevezését vártuk, melyek jogai szabadok. Másrészt az elbírálás során előnyben részesítettük azokat a projektet, melyeknek szerzői nem törnek rendezői babérokra.

A kiválasztott forgatókönyvek alkotói 2009. decemberében forgatókönyvírói workshopon vehettek részt, ahol a Fade In szakértőivel folytatott személyes konzultációk nyomán fejleszthették tovább forgatókönyvüket.

A 2010. február 4-én, a 41. Magyar Filmszemle keretén belül megrendezésre kerülő II. Magyar Forgatókönyv Börzén a kiválasztott 6 alkotó lehetőséget kap arra, hogy egy félnapos felkészítés után egy pitch fórum keretében bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel.

Díjak és zsűri

A 6 döntős alkotás közül szakértői zsűri választja ki az MFB Legjobb Forgatókönyvét, mely 500.000 forintos pénzdíjban részesül a Filmjus Egyesület fölajánlásából.

A zsűri tagjai:

* Czető-Bernáth László forgatókönyvíró, Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete, a Filmjus Forgatókönyvírói Szekciójának elnöke;
* Lovas Balázs forgatókönyvíró, Fade In
* Prekop Gabriella forgatókönyvíró-dramaturg
* Rohonyi Gábor filmrendező


A II. MFB-n a következő filmtervekkel ismerkedhetsz meg:

Fazekas Máté: A százados - történelmi / dráma
logline: Történet egy elhivatott, magyar származású szovjet katonatisztről, akinek 1956 októberében nem csak a barikádok mögött harcoló húgával, de saját lelkiismeretével is szembe kell néznie.

Illés László: Keserves álmok - háborús / dráma
logline: Lakus és Zsófia egy elszigetelt közösségben, teljes harmóniában élnek.  Amikor a faluba érkező németek elhurcolják a lányt, a fiú megfogadja, hogy bármi is legyen az ára, visszahozza szerelmét.

Kis-Szabó Márk: Varázskesztyű - dráma / sportfilm
logline: Az árva cigányfiú, Pedró új intézetbe kerülve számos megpróbáltatáson átverekedve magát rájön, hogy csak a bokszolással törhet ki a reménytelenségből.

Molnár Péter: Szerelmesek - kapcsolati dráma / vígjáték
logline: Egy fiú és egy lány, akik egyszer már összefutottak, majd elszakadtak egymástól, most újra lehetőséget kapnak a találkozásra, ami mindkettejük egy-egy negatív tulajdonsága miatt mindaddig sorozatosan meghiúsul, amíg felül nem kerekednek rajta.

Mozsik Imre: Forog - vígjáték
logline: A fiatal filmrendező apja börtönben, nincs lakása, és egy nyomozó őt is börtönbe akarja juttatni. Ezek nem nagyon érdeklik, viszont nem kap pénzt a legújabb filmjére. Elhatározza, hogy pornót csinál.

Puzsér Róbert - Farkas Attila Márton: Az eskü - társadalmi dráma
logline: Egy holokauszttagadó jobboldali történészt letartóztatnak Ausztriában. Védelmét egy holokauszttúlélő családból származó, meggyőződéses jogvédő látja el. Az ügyvéd konfliktusba kerül saját lelkiismeretével, a családjával és a társadalommal egyaránt, a neonácik mégis befurakodó ellenséget látnak benne, és ez vezet a végzetéhez.


A prezentációk után bemutatkozik a FICTION SCIENCE LAB - a tavaly végzett SZFE-s forgatókönyvíró-dramaturg osztály is,
eztán pedig következik a

DÍJÁTADÓ FOGADÁS:
S ha velünk maradsz, 19:00-tól jól meg is etetünk-itatunk, miközben azt is megtudhatod ki nyeri el a II. MFB Legjobb Forgatókönyvének díját a FilmJus felajánlásból.


Várunk jövő csütörtökön!

bővebb info: www.forgatokonyvtar.hu

e-mail: pithcforum@fadein.eu