Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Facebook-posztban számolt be arról, hogy 2020-ban egy meg nem valósult sorozaton dolgozott társszerzőként Petőfi Sándor életéről, amelynek a rendezésére Bereményi Gézát kérték fel, és ő kereste meg Nyáryt.

Egy hónapjuk volt arra, hogy leadják a szinopszist, vagyis egy rövid történetvázlatot. Sietni kellett, mert a tervek szerint 2023-ra, a Petőfi emlévre kellett volna elkészulnie a sorozatnak. „Nekem csodás emlék ez az augusztusi közös munka, és a hozzá kapcsolódó nagy beszélgetéseink Gézával. De már írás közben éreztem, hogy ebből nem biztos, hogy film lesz a végén. Mondtam is Gézának, hogy akárhogy szabjuk-varrjuk, ez a történet nem tud másról szólni, mint a szabadságról. Mondta, hogy ez bizony így van, és ha a megrendelő állami hivatal ezt nem így akarná, akkor nem hozzá fordultak volna” – emlékezett vissza Nyáry.

A szinopszist leadták, és két hónap múlva érkezett rá elutasító válasz. A történet folytatása innentől ismert, végül Rákay Philip kreatív producer vezetésével készült el egy olyan Petőfi-film, amely március 15. eseményeire koncentrált.

Nyáry most közzétette a szinopszist, így képet kaphatunk arról, Bereményivel hogyan nyúltak volna Petőfi alakjához. A költő egész életét elbeszélő, nyolcrészes filmsorozatot terveztek, a műfaját pedig dramedyként határozták meg. Pontosabban: „Könnyed komédia és véresen komoly dráma. Kalandos élet- és nemzettörténet.

A szövegből kitűnik, hogy minél több arcát meg akarták mutatni a költőnek: „Kevés olyan magyar költő van, akinek életműve és életrajza ilyen szorosan összeforrna – és akinek a világ felé mutatott, nyilvános élete önmagában is ilyen tökéletesen megtervezett műalkotás lenne. Ma is úgy gondolkodunk Petőfiről, ahogy ő azt tudatosan megtervezte: ő a puszták romlatlan vadvirága, a parasztfiú, akiből csak úgy áradnak a versek, akinek egyik keze a kard markolatán nyugszik, másik pedig az égbe mutat, mint a szobrain látjuk. A valódi Petőfi nem ilyen, pontosabban nem csak ilyen volt. Ezerarcú, ma is megfejtésre váró figura, aki költőként, politikusként, sőt, életformája alapján egyfajta "rocksztárként" képes volt fenekestül felforgatni és örökre megváltoztatni Magyarországot.

A teljes szinopszis itt érhető el.