Az idei sokszínű meseválogatásban többek között fiatal francia, német, svájci, portugál és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült animációs kisfilmjei láthatók.

A magyar animációs filmek közül olyan népszerű sorozatokból lesz látható egy-egy új epizód, mint Gelley Bálint Átjáró Másvárosba, Gellár Csaba Puskás Öcsi és barátai és a frissen bemutatkozó Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozatai.

Az idei programban több olyan film is szerepel, amely a barátságot és az összefogást dolgozza fel, valamint a testvéri szeretet és a család is sok animációban előkerül. Búzási Gyopár-Orsolya a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon (KAFF) a legjobb magyar televíziós sorozat díját elnyert Szorít a ház! című animációjában egy nagycsalád mindennapjaiba tekinthetnek be az érdeklődők.

A francia szerzőpáros Anne-Sophie Gousset és Clément Céard Berlinalén bemutatott filmje, a Nővérnek lenni két lánytestvér cseppet sem hétköznapi történetét meséli el, a német Christian Kaufmann Városháza tér című filmje egy kölyöktigris és egy jegypénztáros barátságának meséjét mutatja be, Marion Jamault Oázisok születése című animációja pedig egy kígyó és egy teve különös barátságát meséli el sajátos humorral.

A francia versfilmek elvont fogalmakat hoznak közelebb absztrakt módon: Juliette Laboria Levegő című alkotása a teljes szabadság megtapasztalásáról szól, Martin Bonnin Szabad utazás című animációja a képzelet határtalan erejét mutatja be. A kisebb korosztály sok humoros állatos mesefilmet nézhet meg, Julia Ocker nagysikerű Animanimals sorozatából idén két új epizód bekerült a filmösszeállításba, a Macska és a T-rex, melyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait.

Idén először a Primanima ideje alatt nem csupán Budaörsön lesz látható a Gyerekfilmes versenyprogram: a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház péntekre, a pécsi Total Art Egyesület pedig csütörtökre szervez vetítéseket a gyerekeknek.

Az idei Primanimán negyedik alkalommal kap helyet a PrimaTeen versenyprogram is, melynek állandó kurátora Bartal Dóra. A szekció összeállításában idén is fontos szerepe volt annak, hogy a filmek köztes nyelvet nyújtsanak a serdülők és az őket körülvevő társadalom között - olvasható az összegzésben.

A filmek olyan kérdésköröket érintenek a szekcióban, mint a barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése. A gyerekfilmeket és a PrimaTeen programját Molnár Jacqueline filmrendező és mesekönyv-illusztrátor, Maksai Kinga író, média és magyar tanár, valamint Kele Fodor Ákos intermediális író, a Tea Kiadó főszerkesztője és a PrimaKids zsűri fogja zsűrizni. A gyerekekből álló PrimaKids zsűri tagjai idén a Budapest School Budaörs diákjai lesznek, akik maguk is járatosak már az animációs filmkészítésben.

A vetítéseket közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi filmnek járó díj mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják.

Forrás: MTI / Címlapkép: Rozi és Zafir