A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok célja a közönség ösztönzése arra, hogy a saját eszközeivel óvja az épített és nem épített környezetént. Az idei filmek arra bíztatják az érdeklődőket, hogy lépjenek át a határokon, nézzenek körbe a világban, inspirálódjanak és cselekedjenek. Íme néhány film az idei BAFF felhozatalából.


BREUER BOHÉMJAI

Néhány héttel ezelőtt lebontották Breuer Marcell Long Islanden épült Geller I munkáját, mely amellett, hogy megalapozta a magyar származású tervező tengerentúli karrierjét, az amerikai családi ház építészet máig meghatározó példájaként szolgált. A dokumentumfilm az építész connecticuti és massachusettsi házait veszi szemügyre, melyek többek között arról váltak ismertté, hogy a Bauhaus jegyeit ötvözték a hagyományos angolszász épületek favázas karakterével. A munkákon keresztül a film betekintést enged az építész progresszív politikai nézeteket valló mecénási és baráti körébe, valamint az 1950-1970-es évek hömpölygő és túlfűtött kulturális életébe.

► Március 5., szombat – 17:00
Facebook esemény 
További információ és jegyvásárlás


CENNI #1

Építhetünk-e meghatározott költségvetésből olyan lakásokat, amelyek egyszerre szépek, kényelmesek és megfizethetők? Kialakulhatnak szolidaritáson alapuló szomszédi kapcsolatok a megfelelő feltételek biztosításával? Van egy lakókomplexum Milánóban, ami a maga nemében egyedülálló. Tervezése során minden teret és funkciót annak érdekében hozták létre, hogy a közösség javát szolgálja, megkönnyítse az együttműködést és a lakók közötti kapcsolat kialakulását, valamint elősegítse a közjavak megosztását, gondozását.

A kezdeményezés 2005-ben indult több szervezet és az önkormányzat között egy új lakhatási módszer kifejlesztésére. Közel 10 év után megvalósult a projekt, és megnyitotta kapuit a lakók előtt a Cenni di Cambiamento szociális lakóépülete, melynek sarokköve a közösség, illetve a fenntartható és együttműködő életvitel kultúrája. A dokumentumfilm egy együttélés új kultúrájának kialakulását követi nyomon. A vetítés után a rendezővel beszélgetnek. 

► Március 5., szombat – 19:00
Facebook esemény
További információ és jegyvásárlás


SILENCIO – LISSZABON HANGJAI

Mi marad egy helyből, ha felszámoljuk identitásának fundamentumait? Egy város képét nemcsak a materiális környezete határozza meg, hanem az a kulturális miliő is, mely élettel tölti meg a tereket, épületeket és közösséggé formálja a polgárokat. Lisszabonban megszaporodott a várost érő külső hatások és a felülről formálódó beavatkozások száma, így veszélybe került a helyi közösség, és az őket összetartó zenei hagyományok. A dokumentumfilm fado dalokkal átszőve meséli el az összetartásra és megőrzésre tett kísérlet történetét. A vetítés után a rendezővel lesz látható beszélgetés. 

► Március 4., péntek – 19:00
Facebook esemény
További információ és jegyvásárlás


ANYATAXI KÉT KERÉKEN

Miként jelenthet a kerékpározás gyógyírt a modern élet viszontagságaira? Hány autóst és hány biciklist látni a forgalomban kicsattanó lelkesedéssel az utazás iránt? Vajon, ha a városok megfelelő infrastruktúrával rendelkeznének, akkor mindenki nyeregbe pattanna? Világszerte felismerték az elharapódzó autós forgalom hatásait, és néhányan közülük úttörő, alternatív megoldások kutatásába fogtak. Így jutott el Liz Canning a teherszállító, azaz cargo biciklikhez. Liz saját történetén keresztül mutatja be, hogy anyaként miként hozta vissza az örömöt életébe autójának elhagyása. A dokumentumfilm nemcsak a cargo kerékpáros kultúráról mesél, de arról is, hogyan szabadította fel a bicikli a nőket a múlt század végén.

► Március 6., vasárnap – 20:00
Facebook esemény
További információ és jegyvásárlás


OLIMPIAI TÖRZS

Meddig lehet rejtőzni a fenntarthatóság álcája mögé, miközben azt a gátlástalan profitnövelés hatja át? Mi köti össze a dayak őslakos törzset a tokiói olimpiai játékokkal? Borneón található a Föld egyik legnagyobb, összefüggő esőerdős területe. A dokumentumfilm az itt zajló nagyipari fakitermelés közösségre és ökoszisztémára gyakorolt, mértéktelenül pusztító hatásaival foglalkozik. Az alkotók iratok tanulmányozásán túl szakértők megszólításával és őslakosok bevonásával jutnak el a zöld nagyvállalatokon át a világ legkörnyezettudatosabbnak titulált sporteseményéig mint a kizsákmányolás végfelhasználójáig. A vetítés után beszélgetés a rendezővel. A vetítés után a rendezővel beszélgetnek.

► Március 4., péntek – 21:00
Facebook esemény
További információ és jegyvásárlás 

A fesztivált idén újra offline rendezik meg, a vetítések és kísérőprogramok helyszínéül a Toldi mozi szolgál. A filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. Az előzetes jegyvásárlás már elindult: a belépők a Toldi mozi honlapján és jegypénztárában válthatók meg.

További részletek a Budapesti Építészeti Filmnapok honlapján és a Facebookon olvashatóak.

Forrás: Budapesti Építészeti Filmnapok