A Breier Ádám és Csaba Bálint által írt forgatókönyv egy nagylelkű, de makacs, idősödő bokszedző körül forog, aki mindenkivel jól kijön, kivéve a saját fiát. Azóta nem beszélnek egymással, amióta a fiú Izraelbe költözött és vallásos lett. Amikor azonban egy egyhetes zsidó gyászszertartás, vagyis a shiva során újra összejönnek, apa és fia kénytelen szembenézni a múltbéli sérelmekkel. A makacs apát Bezerédi Zoltán, a hazatérő fiát Szabó Kimmel Tamás, az anyát Máhr Ágnes alakítja, de feltűnik a filmben Török András is.

A rendező az Inkubátor pitchre készülő interjújában mesélte nekünk, hogy a filmet a saját családjának dinamikái ihlették. Július 25-én indul a film 23 napos forgatása, amely az Inkubátor program támogatásával valósul meg. Breier Ádám a korábbi rövidfilmjei mellett két 50 perces dokumentumfilmet is készített: a Havanna, csak oda három kubai magyar nő történetét meséli el, A báró hazatérben pedig a rendező közösen megy vissza Krasznahorkai László világhírű íróval a szülővárosába, Gyulára.

A Lefkovicsék gyászolnak producere Kázmér Miklós, Ausztrics Andrea és Felszeghy Ádám, az operatőr Dévényi Zoltán. A film július végétől augusztus végéig forog majd.

Forrás: Cineuropa