A kimondhatatlan nevű thai rendező, Apichatpong Weerasethakul már korábban is rendelkezett egy szűk, ám annál elkötelezettebb rajongótáborral, a szélesebb filmértő közönség azonban akkor kapta fel a fejét a furcsa név hallatán, amikor a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát nyert a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire című filmjével. A különleges atmoszférájú filmről azt írta az [origo] twittere, "volt egy halszex jelenet, amit más filmben még nem láttam. Mármint nem halak szexelnek, hanem egy nő egy hallal." A forgalmazó Cirko Film jóvoltából ingyen megnézheted velünk a filmet, ha küldesz egy levelet az info@forum.film.hu címre 2011. január 10-én éjfélig.

 

boonmee_500

A vetítés időpontja: 2011. január 13. 18:30
A vetítés helye: Cirko-Gejzír, (1055 Budapest, Balassi Bálint u. 15-17)

A film története:

A súlyos beteg Boonmee bácsi szerettei körében szeretné eltölteni utolsó napjait egy csendes vidéki házban, ahol felesége szelleme is meglátogatja, valamint rég elveszettnek hitt fia is tiszteletét teszi, igaz, nem emberi alakban. Betegségének okait kutatva Boonmee a családjával indul át a dzsungelen első élete szülőhelyére, egy titokzatos barlangba.

A film előzetese:


A film rendezőjéről

Apichatpong Weerasethakul Bangkokban született 1970-ben. Munkái általában nem lineáris szerkezetűek, az emlékezettel foglalkoznak, finoman érintve politikai és társadalmi kérdéseket. Művészeti projektjei és filmjei széles körű elismerést és számos fesztiváldíjat hoztak számára, többek között két cannes-i díjat is. A Blissfully Yours megnyerte 2002-ben a Certain Regard Díjat, és a Tropical Malady a Zsűri Díját 2004-ben. A 2006-os Syndromes and a Century volt az első thai film, amelyet versenybe válogattak a Velencei Filmfesztiválon; számos nemzetközi felmérésben az évtized egyik legjobb filmjeként talált lelkes fogadtatásra.

boonmee_500_2

A Boonmee bácsi ötletéről így vallott egy interjúban: "Néhány évvel ezelőtt találkoztam Boonmee bácsi történetével, amikor észak-keleten éltem. A házam közelében lévő kolostor apátja mesélte nekem, hogy volt egy idős férfi, aki odaköltözött, hogy segítsen a templom körül és meditációt tanuljon. Ez a férfi, Boomee, egyik nap odament az egyik szerzeteshez és elmondta, hogy amikor mély meditációban volt, látta korábbi életeit filmként játszódni lezárt szemhéja mögött. Látta és érezte magát bivalynak, tehénnek, sőt még testetlen léleknek is, amint az észak-keleti síkságok fölött bolyong. A szerzetest ez lenyűgözte, de nem lepte meg, mert nem Boonmee volt az első, aki ilyen tapasztalatokról számolt be. A szerzetes közelről és távolról gyűjtötte már falusi emberek történeteit, akik megosztották vele korábbi életeik élményét. Később kiadott egy kis könyvet, a címlapon az áll: Egy ember, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire. Sajnos amikor hozzájutottam a könyvhöz, Boonmee már évekkel korábban meghalt."


Játékfilmjei:

Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire / Lung Boonmee Raluek Chat, 2010
Syndromes and a Century / Sang Sattawat („Tünetek és egy évszázad”) 2006
Tropical Malady / Sud Pralad („Trópusi betegség”) 2004
Blissfully Yours / Sud Sanaeha („Boldogan a tiéd”) 2002
Mysterious Object at Noon / Dokfar Nai Meu Marn („Rejtélyes tárgy 12 óránál”) 2000

Ha szeretnéd jobban megismerni a thai filmrendezői munkáit, akkor most lehetőséged nyilik rá: az adók egy százalékából tavaly 592 399 Ft érkezett a Cirko Filmhez, amelyet egy Apichatpong Weerasethakul mini retrospektívre fordítottak.  A Boonmee bácsi, aki képes viszaemlékezni korábbi életeire premierje kapcsán két korábbi filmjét, a Tropical Malady-t és a Syndromes and a Century-t is vetítik majd angol felirattal.