Palásthy György 1969-es, A varázsló című filmje bájosan szórakoztatva hívja fel a figyelmet a tetteinkért való felelősségvállalás fontosságára. A kisiskolás Balogh Gyuszi mindig a rövidebb utat választatja: a szorult helyzetekből füllentéssel, vagy varázsló barátja, Csilicsala bácsi segítségével igyekszik szabadulni. A csodák azonban sosem úgy sülnek el, ahogy azt ő elképzeli. A főbb szerepekben Páger Antal, Gobbi Hilda és Agárdi Gábor.

Majomlopás, detektívet játszó kiskamaszok, és Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri. Ikonikus figurákat és szállóigévé vált mondatokat köszönhetünk a Keménykalap és krumpliorr című vígjátéknak, amelyben egy csapat lelkes kisiskolás cirkuszi műsort rendez beteg osztálytársuk felvidítására, miközben megpróbálják felkutatni az állatkert eltűnt majmait. A Bácskai Lauró István rendezésében, Csukás István regényéből forgatott tévésorozat mozifilm változatának népszerűsége máig töretlen.

A Szeleburdi vakáció főhősei, Faragóék nagyot mernek álmodni, miközben példát mutatnak összetartásból és szolidaritásból. A családnak nincs pénze a nyaralásra, ezért a gyerekek megpróbálnak alkalmi munkákkal pénzhez jutni. Így találkoznak a 90 éves özveggyel, Dédikével, aki felajánlja Faragóéknak néhai férje hajóját, amennyiben sikerül felkutatniuk és működőképes állapotba hozni. A nagy sikerű Szeleburdi család folytatása Benedek Miklós és Kiss Mari főszereplésével készült.

Forrás: NFI / Címlapkép: Szeleburdi vakáció / Forrás: NFI Filmarchívum