Freund Ádám sci-fije, amely a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól, a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be. Rögtön elnyerte a fődíjat: „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen” – indokolta döntését a fesztivál zsűrije.

A díjat számos további elismerés követte: legjobb kisjátékfilm a Magyar Filmdíjon, legjobb kisjátékfilm a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, a Magyar Operatőrök Társasága által odaítélt Aranyszem díj, a zsűri nagydíja a Cinefesten, Simó Sándor-díj és a legjobb képi világért járó elismerés az Earlybird filmfesztiválon.

 

A Földiek világpremierje az Oscar-jelölő Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon volt. Ezután többek között a rangos Camerimage-on, majd Palm Springsben, Uppsalában és Poiters-ben is vetítették. Az Amerikai Filmakadémia 1573 nevezés közül jelölte Diák Oscar-díjra Los Angelesben. A világ filmes egyetemeiről minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként, ebből a mezőnyből került be a Földiek a legjobb hét közé.

Az egyedülálló stílusú és hangulatú rövidfilmet Freund Ádám saját személyes élményei ihlették. „Számomra ez személyes indíttatású történet, a szüleim válása inspirálta” – mondta el a rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként készítette el a filmet. A forgatókönyvet ő maga írta Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen.

Az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt.A film a CineSuper, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam és az AmegO Film együttműködésében.

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez.