Az anime rajongói megnézhetik Tezuka Oszamu műfajalkotó remekművét, a Jungle Emperor Leo (Kimba, a fehér oroszlán) című klasszikust, valamint Josino Kóhei a Japán Filmakadémia díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a legjobb új színész díját megnyert Anime Supremacy! című filmjét is. Utóbbi olyan emberekről szól, akiknek szenvedélyük az anime. A BL Metamorphosis egy érzelmes történet két nőről, akik a mangák iránti rajongásukon keresztül generációkon átívelő barátságot kötnek. 

BL Metamorphosis

A '70-es években játszódó Single8 pedig egy nyers és egyedi hangvételű coming-of-age sztori egy csapat középiskolásról, akik a Star Wars megszállottjaiként megpróbálják elkészíteni saját sci-fi filmjüket. A Vezess helyettem sztárja, Miura Tóko a főszereplője az I am what I am című filmnek, amelyben egy nő külső elvárások kereszttüzében keresi az igazi önmagát. A My Broken Mariko egy road movie egy nőről, aki útra kel halott legjobb barátnője földi maradványaival. Szintén a veszteség feldolgozásáról szól a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro rendező coming-of-age története. A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott The Lines That Define Me című filmjének főszereplője két óriási népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja.

A The Lone Ume Tree egy megrázó, mégis szívmelengető történet a középkorú autista fiát egyedül nevelő idősödő, szerető édesanyjáról. A Father of the Milky Way Railroad című film a neves japán író, Mijazava Kendzsi életét bemutató megható családi dráma Japán két egyik legjobb színészével, Jakuso Kódzsival és Szuda Maszakival. Az I Go GaGa: Welcome Home, Mom egy nő megható dokumentációja demenciában szenvedő édesanyjáról. A film egy családot mutat be a gyorsan elöregedő társadalom tükrében. A drámák sorát a The Zen Diary zárja, amely a négy évszak természeti szépségein és a szezonális ételek csábításán keresztül elmélkedik arról, hogy mi az igazi gazdagság.

The Lines That Define Me

A fesztivál programjában számos japán vígjáték is szerepel. A Baby Assasins című coming-of-age akció-vígjáték két tinilányról szól, akik egyben rendkívül képzett bérgyilkosok is. A Wedding High egy esküvői vígjáték, amelyben egy veterán esküvőszervező igyekszik megmenteni az ifjú pár nagy napját az eluralkodó káosz közepette. A School Meals Time Graduation című vígjátékban egy tanár és diákja azon versenyeznek, melyikük tudja még jobb ízűvé tenni a menzakosztot. A meglepetésekkel teli Kiba: The Fans of Fiction című filmben egy magazin karizmatikus férfi főszerkesztője és egy fiatal női szerkesztő szövetkezik, hogy fenntartsák magazinjaikat. A We’re Broke, My Lord! pedig egy szamurájvígjáték egy fiatal földesúrról, akinek vissza kell fizetnie a tartománya adósságát, különben hara-kirire ítélik.

Tizenkét szempár

A The Handsome Suit fantáziadús romantikus vígjáték a 80-as évek popzenéjével fűszerezve egy álmodozásba menekülő, a külseje miatt szorongó férfiról. Szintén a romantikáé a főszerep a We Made a Beautiful Bouquet című, Japánban hatalmas sikert aratott alkotásban, melyben a népszerű színészek, Szuda Masaki és Arimura Kaszumi egy párt alakítanak, akiket kapcsolatuk fontos állomásain kísérhetünk végig.

Kuriózum a kínálatban a Japan Horror Film Competition négy díjnyertes rövidfilmje, valamint Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, mely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, a Velencei Filmfesztiválon pedig a legjobb film kategóriában jelölték.


Június 5. és június 19. között a fesztivál weboldalán elérhető lesz mind a 23 film, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.


További részletek a Japán Alapítvány webfelületén és a fesztivál Facebook-oldalán, ahol a filmek és a sorozatok listája is böngészhető.