Fontos témát, fantasztikus karaktereket és drámai történetet mutat be Somogyvári Gergő filmje, melyben két, a társadalom peremén élő idegen talál egymásra.

Az intim hangulatú film Fanni, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzser és Laci, a hajléktalan egykori gyári munkás története. Fanni Laci erdei kunyhójában lel menedékre, aki fokozatosan apafigurává válik számára, és bár sokat morog, mégis segít a bajba jutott tinédzsernek. Az egymástól távoli világokból érkező, két kitaszított ember kapcsolódásával a film megmutatja, hogy a legváratlanabb helyzetekben is ki tudnak alakulni szoros és érzelemgazdag emberi kötelékek.

A Fanni kertje egy kimondottan személyes emberi sorsokat bemutató, izolált világban játszódó film, mégis a szereplők élethelyzetén keresztül sok mindent elmond a mai Magyarországról” – mondja Somogyvári Gergő, a film rendezője. „A transzneműség és hajléktalanság lehet, hogy nem mindennapos problémáink, mégis fel kell ismerni, hogy nem csupán marginális csoportok sorsáról és jogainak sérüléséről van szó: az egész társadalmunkat érinti, hogyan kezeljük ezeket a kérdéseket, valahol mindannyiunk szabadsága a tét.”

Örülünk, hogy a közönség itthon is ilyen jól fogadta ezt az extrém történetet, ezért is tartjuk meg közkívánatra az április 4-én induló vetítéssorozatot” – teszi hozzá a rendező.

A Fanni kertje megmutatja azokat a küzdelmeket, amiket csak kevesen tapasztalunk meg. Az április 4-i program a filmben megjelenő transz és hajléktalan szereplő kapcsán ismét felidézi a film hívószavait, és az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságára hívja fel a figyelmet. A filmvetítés után Gyárfás Dorka újságíró beszélget az alkotókkal, a főszereplővel és a meghívott szakértővel, Föglein Karola szexuálpszichológussal.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Háttér Társaság 2024-ben egy 5 mozivetítésből álló sorozatot támogat. A budapesti Toldi mozi után júniusban Szegeden, júliusban pedig Salföldön lesz megtekinthető a Fanni kertje. Emellett ősszel két pszichológusoknak és szülőknek rendezett szakmai programon is látható lesz az alkotás.

A Fanni kertje a 20. Verzió Filmfesztivál magyar versenyszekciójának győztese és a fesztivál közönségdíjasa, emellett elnyerte a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes különdíját. A filmet hazai támogatás nélkül, magyar-horvát-román koprodukcióban készítette a New Retina Pictures.