Miről szeretnél filmet készíteni?

Egy 1983-ban elhunyt viszonylag ismeretlen zseniről készítenénk filmet, akivel minden rezsim elbánt, hol az életétől, hol a szabadságától akarták megfosztani, háromszor kobozták el a vagyonát, míg ő csak a munkájának élt, nem is értette, mi történik körülötte. Ő az első magyar és európai számítógép megalkotója.

Mióta és miért foglalkoztat ez a téma?

Amikor lánya kezembe adta főhősünk eredeti, 860 oldalas naplóját és elolvastam, tudtam, hogy ebből érdemes filmet csinálni.

Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Egész estés animációban gondolkodunk. Ez egy korszakokon átívelő kalandos élettörténet, de több más szempont is emellett szól. A vizuális világ most alakul, de 2D animáció lesz kézi rajzzal és digitális technikával.

Szirmai Márton

Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban? Részt vettél a tavalyi fórumon?

Ha megfelelő tervvel pályázik az ember, ez egy példaértékű kezdeményezés. Tavaly nem vettem részt a fórumon.

Hogyan készülsz a pitch fórumra? Vettél már részt hasonlón?

Egyetlen külföldi pitch élményem volt egy dokumentumfilmemmel, ott is felkészítettek bennünket a prezentációnkra, és itt sok minden köszön vissza abból, amit akkor ott átéltem. Igyekszem azt átadni a rövid idő alatt, hogy mi a víziónk ezzel a filmmel.

Mennyire látod magad előtt a "kész filmet", és mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

Egyelőre az irodalmi forgatókönyv első változata van kész, és biztos, hogy még azon is dolgoznunk kell hónapokig,
különösen, hogy animációról van szó, ahol "előre" kell vágni a filmet. Szóval nagyon biztosnak kell lennünk minden snitt, mondat és gesztus szükségességében.

A korábbi filmes tapasztalataid hogyan kapcsolódnak ehhez a tervhez?

Korábban is dolgoztam már animációs projektben, illetve sokszor használunk animációs betéteket,
de egész estésben még nem vettem részt. Én főleg dramaturgiában, történetvezetésben, ötletekkel tudok hozzátenni a filmhez, illetve nyilván a tempója, hangvétele, humora is elsősorban a rendező keze nyomát viseli. A látványvilágban viszont erősen fogok hallgatni és támaszkodni az animációs csapatra.

Szirmai Márton egy korábbi, Szalontüdő című kisfilmje

Milyen élményeket, tapasztalatokat jelentett számodra a korábbi rövidfilmjeid elkészítése?

Mindegyik rövidfilmembe belehaltam kicsit, és mindegyiket szeretem, ami talán közös az inkubátoros programmal,
hogy azokat is szűkös forrásból kellett elkészíteni. Engem ez inkább inspirál, mintsem hátráltat, mindenáron persze nem érdemes filmet csinálni, de mi most úgy látjuk, hogy ennek az animációs filmnek neki merünk ugrani a program keretén belül is.

Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátorba?

Egyedül jelentkeztem, de a fejlesztési szakaszban több kollégát bevontam. Kreatív producerünk Pálos György, vele és Lengyel Balázzsal is sokat konzultáltam, Bak Zsuzsa hasznos dramaturgiai tanácsokat adott végig, a látványtervezőnk pedig, aki talán a legfontosabb a projektben, Ászity Boglárka. Az ő ízlése és tudása is garanciát jelent nekem arra, hogy érdemes két évet eltölteni az életünkből ezzel a projekttel.