A fórumon megjelent rendezők a pozitívumok mellett azonban felvetették az Ad Hoc keret felhasználási feltételeinek finomítását, illetve a pályázat első körében beadandó egy oldalas szinopszis problematikáját. Ekkora felület kevés a témában szerzett jártasság és szakmai referenciáik bemutatására, valamint a rendezői koncepció érzékeltetésére. Mindkét intézmény nyitott a dokumentumfilmes szakma javaslataira; szeptember végére újabb egyeztetést ígértek a szakmai szervezetekkel.

cinefest iranytu2 500A Magyar Nemzeti Filmalap részéről Medgyesi Gabriella dokumentumfilmes szakértő hívta fel az alkotók figyelmét arra, hogy ők továbbra is egész estés (70 perc feletti) dokumentumfilmeket támogatnak. Bár a sikeres pályázathoz fontosak a rendező és/vagy a producer referenciái, a sodró történet, a nézőt „behúzó” hős karaktere, a dokumentumfilmes eszközökkel ábrázolt, speciális forgatókönyv legalább annyit nyom a latban. Az HBO Közép-Európai Irodájának képviseletében Hanka Kastelicova elmondta, hogy az HBO évente 3 új magyar dokumentumfilm elkészítéséhez tud támogatást nyújtani. Kiemelte a lokális témák jelentőségét, de lényeges ezek univerzális filmnyelven való megfogalmazása.

cinefest iranytu1 500A délután második blokkjában a JCF idei dokumentumfilmes versenyprogram két magyar filmjének rendezője, Lakos Nóra: Magyar bajusz és Matusik Szilárd: Vakondok 2. mellett helyet foglalt a nemzetközi filmes tapasztalattal rendelkező Trencsényi Klára rendező-operatőr is. A külföldi dokumentumfilmes workshopok, pitching fórumok és egyéb pályázati lehetőségek sokféleségén túl hangsúlyozták az internetben rejlő lehetőségeket is. A jelenlévő alkotók elengedhetetlennek tartják a közszolgálati televízióban külön dokumentumfilmes sáv kialakítását, valamint egy hazai dokumentumfilmes fesztivál létrehozását is.

Ennek megvalósulása érdekében összefogásra szólítják fel a szakma képviselőit és támogatóit. A program szervezői: Buslig Eszter, Ruszkai Nóra, Szalay Péter dokumentumfilm-rendező voltak, a moderátor: Ugrin Julianna producer volt, Éclipse Film. Tolmács: Nordin Eszter.