A True/False Film Fest Amerika egyik első számú dokumentumfilmes fesztiválja, amit idén A boldogság ügynöke nyit meg, rögtön az 1200 férőhelyes, patinás Missouri Theatre-ben. A film utáni közönségtalálkozót Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezőkkel az Oscar-díjas Steven Bognar (American Factory) vezeti. Ezt követően, március közepén a film megérkezik Európába: szerepel a Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál (CPH:Dox), illetve a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programjában, a magyarországi bemutatóval egy napon, május 2-án pedig a DocsBarcelona Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték A boldogság ügynöke című filmben. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

 

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

A boldogság ügynöke című dokumentumfilm a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative, és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült. A film rendezői Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Az alkotás a hazai mozikban május 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.