A 44. Magyar Filmszemlének a Corvin mozi fog otthont adni – olvasható a HVG-n. A városvezetés a fővárosi artmozi-hálozatot működtető Budapest Filmmel együtt éleszti újra a több évtizedes múlttal és nagy presztizzsel bíró rendezvényt.

A filmszemlék története 1965-ig nyúlik vissza, 1983-ig Pécsett rendezték meg évente, majd átköltözött Budapestre. A szemléken mindig képbe lehetett kerülni a legfrissebb hazai alkotásokkal, a szakmának is fontos találkozóhelye volt, illetve komoly rangja volt a kiosztott díjaknak. Az utolsó, „fapados”-nak nevezett Filmszemlét 2012-ben rendezték meg.

A következő két évben nem volt olyan rendezvény, amely összegyűjtötte volna a friss magyar filmtermést, majd a Filmalap a Magyar Filmhéttel próbálta betölteni a szemle által hagyott űrt. Hagyományt azonban nem tudtak teremteni, és néhány évvel később a Filmalap jogútodja, a Nemzeti Filmintézet ismét egy újabb koncepcióval állt elő, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál ötletével.

A Magyar Filmszemle tehát a 44. felvonásával folytatódik a hagyományos időpontban, februárban. A HVG cikke azt is említi, hogy egy nagyjátékfilmes nemzetközi filmfesztivál szervezésén is dolgoznak, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált utoljára 2019-ben rendezték meg, így ez a típusú rendezvény is hiányzik Budapest kulturális életéből.

címlapkép: Corvin mozi / forrás: Budapest100