A videóban elsőként a Víkend című film férfi főszereplői, Simon Kornél és Lengyel Tamás mesélnek a forgatás körülményeiről. Simon Kornél saját karakterére emlékszik vissza, akit kezdetben hősnek gondolt, de ahogy belebújt a szerepbe, rögtön rájött hogy ő sokkal inkább "Hülye úr". Érzelmileg és fizikailag is megterhelő volt számára, hogy feleségével, Gryllus Dorkával egy ellenséges párt alakítottak a történetben. Lengyel Tamás felidézi kedvenc jeleneteit, és Mátyássy Áronnal, a film rendezőjével való közös munkát. Melletük az "erdei noir" hangulatért felelős operatőr, Győri Márk mesél egy keveset a film technikájáról, és az erdélyi környezet adta lehetőségekről. 

(a videót a Magyar Filmakadémia készítette)

"Hiába kezdődik a film a késő őszi erdő meseszép díszleteiben, Győri Márk operatőr hosszan kitartott, kiélezett természetképeivel, hiába folytatódik Erdély káprázatos sziklás-lankás elvarázsolt tájain, a műfaj hagyományainak megfelelően, egy perc nyugalmat sem enged meg a rendező, sem a szereplőinek, sem nekünk. Már az első jelenetekben pattanásig feszült a viszony." - írtuk a filmről még tavaly szeptemberben.

 

Fekete Ibolya saját édesanyjának és családjának a történetét meséli el, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben. A rendező nem szerette volna, hogy Ónódi Eszter konkrétan átvegye az asszony jellemvonásait, inkább csak a szertelen karakterét akarta felidézni. Ónódi Eszter szerint is a film egy korszellemet, a század hangulatát akarja megidézni. A színésznő az utóbbi években szinte csak anya szerepekben látható, de most először formálta meg a film rendezőjének édesanyját.

 

"Amellett – akár tudomást veszünk róla, akár nem – mindannyian hordozzuk magunkban a saját örökségünket. Lehet úgy tenni, mintha egyáltalán nem érdekelne minket, de a mozdulatokban, a mondatokban, a gesztusokban, az egész habitusunkban jelen van. A ma elhangzó mondatok nem a semmiből jönnek, ezek már száz évvel ezelőtt is léteztek, csak az elmúlt évszázadban annyi ponton szakad meg a kontinuitás, annyi erőszaktétel történt, hogy az ember néha úgy érzi: mindahányszor a nulláról kezdjük újra." - mesélte nekünk Fekete Ibolya.

 

A Bebukottak című 1985-ben készült riportfilm főhősei, gyilkosság miatt elítélt fiatalkorúak voltak. Gerő Marcell 2014-ben, 30 évvel később felkereste, és megszólaltatta a három férfit. A rendező arról mesél a videóban, hogy eredetileg egy másik játékfilmhez gyűjtött anyagot amikor megismerkedett a Bebukottak szereplőivel, és inkább az ő sorsukkal kezdett el foglalkozni. "A Káin gyermekei a fájdalmas, kemény mondatok, a barázdált arcok és a beszélő tekintetek filmje, amely nem ér véget a stáblistával: a néző napokig hordozza magával a három férfi történetét." - írtuk a filmről tavaly ilyenkor. Gerő Marcellel a film készítésének körülményeiről, és a szereplőkkel való kapcsolatáról beszélgettünk.